Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Художниця з Тернопільщини продає свої картини і допомагає ЗСУ

Художниця із Копичинців Ольга Кавун продає свої роботи, віддаючи кошти на ЗСУ, а ще проводить арт-терапевтичні майстер-класи для дітей та дорослих. Її чоловік і син – на фронті.

У мистецькій сфері Ольга лише три роки. Змалечку обожнювала малювати. За освітою – вчителька, але навіть працюючи у педагогічній сфері, а згодом у торгівлі, завжди проявляла творчі здібності. У школі не раз декорувала сцену до різних свят, оформлювала коридори і навчальні кабінети. У комерційній галузі – оздоблювала корзинки на продаж, організовувала заходи і проявляла максимум творчості, аби вразити людей, – пише “20 хвилин”.

Зараз жінка повністю присвятила себе мистецтву. Раніше малювала пейзажі і портрети, абстрактні картини. Але пізніше опанувала інший, рідкісний вид живопису – іконопис. Нині ікони Ольги розкидані по різних країнах закордоння – Англії, Литві, Італії, США.

Чоловік Ольги з перших днів повномасштабної війни добровільно пішов захищати Батьківщину від ворога. Мав бойовий досвід, адже воював у 2014-2015 роках у зоні АТО. Наразі боєць служить у важкій артилерії. 3 листопада цього року за бойові заслуги йому вручили нагороду «Золотий хрест». Старший син Ольги – також військовослужбовець, на даний час перебуває на Житомирщині. А крім нього в художниці є ще двоє молодших дітей – донечка Юля і син Сашко.

У перший місяць російського вторгнення Ольга прийняла для себе рішення пожертвувати частиною творчих робіт для нашої армії. Першу картину продала, аби фінансово допомогти пораненому бійцю з Копичинець. Далі на благодійному аукціоні свого покупця знайшли наступні малюнки. Виручені гроші жінка віддала синові, аби закрити збір на дрон для його бригади. Всі наступні картини вона продає та пересилає кошти на потреби чоловіка та його побратимів. А проблем у захисників на фронті, знизує плечима, не злічити. Купити інструменти чи реманент, амуніцію, відремонтувати позашляховик – і це лише невеликий перелік того, на що потрібні кошти. Бійцям доводиться щомісяця «скидатися» та закривати власні потреба самотужки, каже Ольга. Тож крім картин, вона розмальовує і продає гільзи.

– Публікую дописи у Фейсбуці, прошу, щоб люди поширювали мої публікації, і так знаходяться охочі купити картини. Чимало українців не проти і військовим допомогти, і мою творчість підтримати. Так я продала вже багато картин. Це були не тільки ікони, а й роботи на різні теми. На наймасштабнішій проданій картині – Українська Богородиця. Я змінила фон з зеленого на чорний, аби підкреслити трагічність воєнних подій. А на коралях Діви Марії є дві червоно-чорні намистини, які символізують прапор УПА. Часто люди самі замовляють певний малюнок, який хочуть отримати, – говорить жінка.

Вдова загиблого Героя з Тернопільщини дала кошти на автомобіль для побратима чоловіка

Змінюється погода: синоптики на Тернопільщині прогнозують похолодання і сніг