Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Відомий бразилець розшукав своїх родичів на Тернопільщині

Президент Українсько-бразильського центрального представництва, віце-президент Світового конгресу українців, адвокат і громадсько-політичний діяч Вітторіо Соротюк приїхав на Тернопільщину, щоб розшукати своїх родичів у селі Вертелка.

“Мої прадід і прабабуся народилися у Вертельці. Я приїхав у Вертельку 15.10.2023, рівно 128 років після того, як мій прадід Семко (Симон) та його дружина Євфросіна (Заборська) виїхали до Бразилії з 8 дітьми. Половина села нині мають прізвище Сиротюк і Заборський. Бабасі з такими прізвищами обійняли мене. У Вертелці з 400 осіб населення половина – мої родичі”, – написав у Фейсбуці Вітторіо.

“Ніколи не думала, що переживатиму такі емоції в житті. Вчора був справді неймовірний день. Вчора ми з паном Вітторіо були в Вертелці. У 1895 р. Семен Сиротюк із дружиною і дітьми виїхали з України в Бразилію, з рідного села Вертелка на Тернопільщині. Вже в Бразилії через багато років в нього народився правнук Вітторіо.
Коли я зранку почула від пана Вітторіо, що ми їдемо шукати його родину, бо він має своє родинне дерево, я не мала слів. Неділя, нікого не знаємо. Відповідь була проста: неділя, то треба їхати до церкви, люди все знають. Ми поїхали. Були в церкві. То правда, люди знають все. Знайшли родину. Пройшов день, а ці емоції мене досі тримають. Як треба любити країну, з якої походять твої прадідусь і прабабуся!!! Вивчити мову, берегти традиції, культуру”, – розповіла професорка ЗУНУ Ірина Іващук.

Ароматний бахур для оселі

Колишній слідчий із Тернопільщини несе службу в штурмовій бригаді «Лють»