Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Музей Маркіяна Шашкевича у Чорткові відзначає 30-річний ювілей

Кожен музей унікальний по-своєму. І зразковий літературно-краєзнавчий музей, що носить ім’я духовного просвітителя, натхненника національного пробудження Галичини о. Маркіяна Шашкевича у Чортківському ліцеї № 1 – не виняток. За майже три десятиліття свого існування зберігачам його скарбів вдалося зібрати чимало цінних, подекуди унікальних речей. Тож музей вийшов далеко за рамки як самої постаті Шашкевича, так і славної історії закладу, в якому він діє.

7-го грудня цього року музею виповниться тридцять років. Тоді, на початку 90-х, коли відбувалося становлення української державності, біля його витоків стояли «три кити»: заступник директора з навчально-виховної роботи Стефанія Онуфріївна Гринда, вчитель української мови і літератури Анна Онуфріївна Савка і художник, котрий займався оформленням, – Степан Васильович Шевчук. В останні роки ним опікується багаторічний заступник директора з виховної роботи, а нині – вчитель трудового навчання ліцею Наталія Василівна Горяча, – розповів Любомир Габруський на сайті Чортків.Сity.

Кімната-музей отця Маркіяна Шашкевича, чиє ім’я було не надто відоме загалу, знаходилася в звичайному класному приміщенні. Нині він «розжився» на власний куточок, однак і тут йому затісно: зі слів завідуючої музею, аби виставити всі експонати, потрібно утричі більше площі.

– Маємо багато різних напрямків роботи, які можна чітко прослідкувати за виставками, які влаштовуємо до ювілею під гаслом: 30 виставок до 30-річчя музею, – розповіла очільниця музею Наталія Горяча. – Першою на початку навчального року була виставка календарів. Як відомо, з 1 вересня ми перейшли на нове церковне літочислення. Там були представлені цікаві календарі, починаючи від 1911 р.: «Календар Червоної калини», «Календар Просвіти», радянського періоду і закінчуючи сучасними.

Болить несамовито: на війні загинув 31-річний Петро Дайнека з Тернополя (ФОТО)

На Тернопільщині п’яний 23-річний водій на “ВАЗі” збив людину