Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

800 сортів помідорів вирощує подружжя з Тернопільщини

Подружжя Олени Петляр та Ігоря Чаплінського з Великої Березовиці виростило цього року 800 (!) сортів помідорів. Томатну колекцію досвідчених городників знайомі називають кольоровим дивом. Ще б пак, на їхньому городі ростуть шоколадні, малинові, жовті, зелені, фіолетові і навіть чорні помідори у формі груш, слив, сердець, крапельок. Дивують плоди і своїми розмірами: від дрібних горошин до кілограмових велетнів. У кожного з них свій смак – неповторний і вишуканий.

Починали з кількох десятків
Олена та Ігор багато років торгують насінням помідорів на центральному ринку Тернополя. До 2014-го подружжя привозило його з москви, де добре налагодили співпрацю з тамтешніми відомими селекціонерами. Вони мали більший асортимент, ніж в Україні, – пише “Сільський господар”.
– Коли розпочалася війна на Донбасі, ми перестали їздити до росії, втім люди не припинили садити помідори і щоразу просили новинок, – каже Олена Леонідівна. – Тоді ми вирішили самі вирощувати томати на насіння. Починали з кількох десятків сортів. З кожним сезоном ця справа нас захоплювала дедалі більше і ми стали замовляти насіння з усього світу. За сім років випробували тисячу сортів. Цієї весни посадили 800! По сім-десять рослин кожного сорту, які в результаті здивували нас своїм виглядом, смаком і вагою.

Від дрібних черрі до томатів-велетнів
Серед цього багатого розмаїття є у досвідчених городників улюблені сорти, які вони висаджують кожного сезону.
– У своїй колекції, крім низькорослих і високорослих, маємо штамбові сорти, або як їх ще називають, томати-гноми, – розповідає Ігор Чаплінський. – Перші вирощувати найлегше. Вони невибагливі і що головне – їх не потрібно підв’язувати. Серед наших улюблених – сорт Ультраранній. Його плоди – червоні, круглі, середнього розміру. Цей сорт дає рясний урожай, який ми почали збирати у середині літа. Кущі плодоносять дотепер. Здивували цього року й ранні низькорослі сорти Серце Анни-Марії та Фрекен Бок – на маленькому кущі зародили величезні помідори у формі серця.
Томати-гноми теж належать до невибагливих сортів. Хоча й мають один метр висоти, втім підв’язки не потребують. Їхнє стебло міцне. Ззовні кущ нагадує маленьке деревце всипане плодами. Один із улюблених наших гномів – Полуничний лимонад. Його плоди різні за розміром – від дрібних черрі до ягід вагою 700–800 грамів.
Із черрі-гномів можемо похвалити сорт Джонсона. Його кущі просто обліплені великими рожевими помідорами. Отак бери і збирай. Але обов’язково з відром! Бо з одного куща меншого врожаю не отримаєш.
Великими серцеподібними ягодами зі смужками здивував штамбовий сорт Кам’яний струмок. В Україні такого не знайти, його здебільшого вирощують за кордоном.
Найбільше у нас високорослих сортів помідорів, які сягають до півтора-двох метрів висоти. Однак потребують більше місця і підв’язування. Зате плоди дивують своїми барвами і розміром. Серед них дуже багато зелених і синіх сортів.
Великими червоними ягодами порадував сорт Морадо. З одного куща ми зібрали десятикілограмове відро томатів. А сорт Сузір’я Скорпіона взагалі побив рекорди – один помідор заважив більш як кілограм. На кожному кущі – по вісім червоних велетнів, які видно здалеку. Менші плоди ми навіть не рахували.

Без поливу, але на сонці
Виростити такі помідори зовсім неважко, кажуть Олена та Ігор. Просто треба знати деякі секрети.
Найперше слід подбати про якісне насіння і ґрунт для розсади. Він має бути не торф’яний, а універсальний, – наголошує Олена. – Також треба пам’ятати, що помідори бояться приморозків. Отож висаджувати у ґрунт просто неба їх потрібно після весняних приморозків. Ще одна проблема, з якою стикаються городники під час вирощування цих овочів, – фітофтороз. Від цієї напасті рослини треба захисти завчасно, щоб пік епідемії вони зустріли у всеозброєнні.
Що стосується поливу, то добре зарекомендував себе крапельний. Але є городники, які принципово не поливають помідори. Цього року ми так і зробили. Але добре напоїли рослини під час садіння. Ми практикуємо глибоке садіння – щоб рослина була заглиблена у землю на третину. Лунку копаємо велику, як для саджанця дерева, і вливаємо туди достатню кількість води. Щоб кущ гарно формувався, рослині потрібна волога земля”.
Багато городників нині сперечається, чи потрібно пасинкувати помідори, адже листя відповідає за фотосинтез. Зійшлися на тому, що достатньо обірвати лише нижні листки.
Важливо пам’ятати, що помідори люблять сонце і тепло. Тому садити їх треба на сонячних і безвітряних місцинах. А ще слід дбати про сівозміну – ніколи не садити томати на одному й тому ж місці і після картоплі.

Свіжий урожай до нового року
Соковиті та ароматні помідори Олена Леонідівна та Ігор Любомирович збирають до перших приморозків. Деякі сорти, як-от шоколадний Камоне можуть зберігатися свіжими аж до нового року. Вдома господиня готує з томатів салати, різну консервацію та вітамінні соки: рожеві, жовті, зелені, фіолетові. Уже другий рік біля своєї ятки на центральному ринку подружжя влаштовує виставку помідорів. Самі плоди вони не реалізовують, лише насіння. Цієї осені пропонують вісімсот сортів. Скільки буде наступного сезону – господарі не беруться прогнозувати. Єдине, у чому впевнені – це те, що в майбутньому й надалі дивуватимуть себе і своїх покупців.

Авторка: Марія БЕЗКОРОВАЙНА

Тернопільщина попрощалася з молодим командиром (ФОТО)

Чотири осінні фотолокації на території замку на Тернопільщині