Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Захворіли 52 людей, з них 19 дітей: у Збаражі уже ліквідували спалах сальмонельозу

Уточнена інформація щодо спалаху в Збаражі. Станом на 24 серпня спалах сальмонельозної інфекції ліквідований.

Постраждало 52 особи, з них 19 дітей. Спалах викликаний Salmonella enteritidis, пов’язаний із закладом ресторанного господарства «Медуза Суші&піца».

З метою ліквідації спалаху проведений вичерпний комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів, зокрема:

визначені межі вогнища та контактні особи, за якими проводилося медичне спостереження із щоденним оглядом та опитуванням;

за результатами проведених бактеріологічних досліджень матеріалу від хворих та з об’єктів довкілля у закладі виявлена ідентична Salmonella enteritidis у 12 хворих та з 6 харчових продуктів, 3 змивів.

Спалах виник через використання курячих яєць сумнівної якості, придбаних на ринку в невстановлених продавців та не відомого виробника.

Сприяли спалаху порушення вимог щодо функціонування закладу ресторанного господарства, зокрема: були відсутні технологічні регламенти на приготування страв, дозвільні документи на відкриття закладу, особові медичні книжки у 2-х працівників закладу (з 4-х), недотримання температурного режиму у холодильниках, недостатня кількість кухонного посуду.

Застерігаємо населення області від вживання продуктів сумнівної якості у літньо-осінній період, що є сезоном підвищеної захворюваності на кишкові інфекції. Продуктами епідемічного ризику слід вважати такі, що не піддавалися термічній обробці, реалізуються без використання холодильного обладнання, втратили товарний вигляд, з порушенням пакування, з невідомим терміном виготовлення, у невстановлених місцях, «з рук», невідомими особами, повідомили на сторінці Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Головний балетмейстер Тернопільської обласної філармонії став командиром відділення

Уже на Тернопільщині: прочани моспатріархату далі йдуть до Почаївської лаври (ФОТО, ВІДЕО)