Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Олега Струня, який 18 років тому збив двох дівчат на смерть, звільнили від кримінальної відповідальності

Закрили справу Олега Струня, який 15 років переховувався від правосуддя за скоєння смертельної аварії у Петрикові.

Справу закрити у зв’язку з закінченням строків давності, а обвинуваченого звільнити від відповідальності – таке рішення ухвалив Тернопільський міськрайонний суд щодо експодатківця Олега Струня, пише “Терен”.

Нагадаємо, він 15 років переховувався від правосуддя після скоєння резонансної ДТП у Петрикові, де загинули 17-річна Світлана Козлюк і 16-річна Наталія Гнатієвич.

Розгляд справи тривав майже два роки – її передали до суду ще у вересні 2021 року. Підготовчі судові засідання були гучними – багато преси, рідні, знайомі, сусіди загиблих дівчат, які вимагали справедливості. Люди були переконані, що обвинувачений уникне відповідальності, а справу закриють за терміном давності, що врешті і сталося. Зазначимо, що розгляд справи особливо затягнувся після 24 лютого. Засідання з різних причин переносили. То не з’являвся захисник обвинуваченого, який служить в ЗСУ і не мав можливості прибути, то не було потерпілих, то прокурорки. Зрештою рідні перестали приходити на засідання і суд продовжив слухання за їх відсутності.

Нагадаємо, смертельна аварія сталася у передмісті Тернополя – селі Петрикові ще в жовтні 2005 року. Водій «Опеля» збив на узбіччі дороги двох дівчат та з місця події втік. За кермом був експодатківець Олег Струнь. Його оголошували у міжнародний розшук. Чоловіка не могли знайти 15 років. За інформацією потерпілих, він переховувався у Росії. Тільки 29 червня 2021 року чоловік сам прийшов у поліцію та зізнався у скоєному.

Кримінальне провадження щодо Струня відновили та вручили йому підозру. У вересні 2021 справу передали до суду. До січня 2022 року обвинувачений перебував під вартою. 20 січня Тернопільський апеляційний суд відпустив Олега Струня під домашній арешт з носінням електронного браслету. Рідні загиблих дівчат були шоковані рішенням апеляційного суду, про засідання якого ні їх, ні їхнього представника, до речі, не повідомили.

У межах процесу суд допитав потерпілих – маму і вітчима загиблої – 16 річної Наталії Гнатієвич, а також сестру-близнючку загиблої 17-річної Світлани Козлюк. А також – свідка, який вижив у аварії. Однокласник загиблих Володимир Сень розповів, що пам’ятає про цей страшний вечір 8 жовтня 2005 року.

Згідно ст.49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки, зокрема: три роки – у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років та десять років – у разі вчинення тяжкого злочину, — йдеться в ухвалі суду.

Перебіг давності зупиняється, якщо особа, що вчинила кримінальне правопорушення, ухилилася від досудового розслідування або суду. У цих випадках перебіг давності відновлюється з дня з`явлення особи із зізнанням або її затримання, а з часу вчинення кримінального проступку – п`ять років. У цьому разі особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з часу вчинення кримінального правопорушення минуло п`ятнадцять років.

Перебіг давності переривається, якщо до закінчення зазначених у частинах першій та другій цієї статті строків особа вчинила новий злочин, за винятком нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк не більше двох років.

Оскільки з часу скоєння злочину Струнем минуло більше 15 років, протягом яких він нових злочинів не вчиняв, перебіг давності зупинявся у зв`язку із тим, він ухилявся від досудового розслідування, та був відновленим з дня його затримання, тобто, з 29 червня 2021 року, по сплину більш аніж 15 років з часу вчинення кримінальних правопорушень. Відтак суд вирішив звільнити його від кримінальної відповідальності, а справу закрити у зв’язку із закінченням строків давності.

На Чортківщині у ставку знайшли мертвого рибалку

Чому в Підгайцях в пріоритеті дороги і бруківка, а не допомога військовим?