Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

“Рушник волі” почали вишивати рідні загиблих воїнів із Тернопільщини

10 серпня рідні загиблих воїнів з Тернопільщини почали вишивати «Рушник волі». На триметровому полотні буде вишивка, притаманна Тернополю, а також тризуб та слова «Слава Україні». Завершити рушник планують до жовтня цього року.

Стартував колективний національно-мистецький проєкт «Рушник волі» в Тернопільській ОУНБ. Це спільна ініціатива відділу міського абонементу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки, сектору Міністерства у справах ветеранів у Тернопільській області, Тернопільського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка, громадської організації «Спілка Жінок Тернопільщини» та громадської організації «Школа борщівської народної сорочки».

Мета проєкту — вишити оберіг українського народу, традицією української вишивки, об’єднати родини захисників, небайдужих краян, українців, що втратили свої домівки у зв’язку з війною та мають статус тимчасово внутрішньо переміщених осіб, – йдеться в дописі на сторінці Прочитай. Книгозбірня у Фейсбуці.- Захід розпочали ініціатори проєкту Віра Горошок, завідувачка відділу міського абонементу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки, Ірина Скасків, головний спеціаліст сектору Міністерства у справах ветеранів у Тернопільській області, Ірина Шумада, заступник голови Тернопільського міського об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка та Олеся Капуш, голова Громадської організації «Спілка Жінок Тернопільщини». Вони зазначили, що дух Нації закодований у вишивці, а рушник розповість майбутнім поколінням про нашу віру в Перемогу. Скріпитися у вірі, об’єднатися з вірою в Перемогу — завдання, яке стоїть перед сьогоднішнім поколінням. Кожен хрестик зберігатиме Віру, Надію, Любов.

Учасників заходу зачарував спів Ірини Кріль, бандуристки Тернопільської обласної філармонії, яка виконала «Пісню про рушник» на слова Андрія Малишка, музику Платона Майбороди.
На добрий почин благородної справи усіх присутніх благословив священник Микола Квич, координатор військового капеланства при Тернопільсько-Зборівській архиєпархії УГКЦ. Душпастир наголосив, що у вишиванці зазначений генетичний код української нації.
Присутні переглянули зворушливий уривок з документального фільму «Берегиня» про Лідію Романчук, зв’язкову УПА, яка розповіла про важливість вишивки у буремні часи випробувань. Автор фільму Сергій Кривоніс.

Проєкт «Рушник Волі» передбачає створення вишитого рушника довжиною 3 метри. Перші хрестики під керівництвом талановитої майстрині Вікторії Кривоніс на рушникові створили матері, діти, дружини, сестри та рідні загиблих захисників України, а саме: Тетяна Римар, яка заклала на рушникові перший хрестик, Олександра Орляк, Ольга Трух, Галина Мазник, Мар’яна Михайловська. Найменша учасниця-вишивальниця – трирічна Женя Михайловська, батько і дядько, якої загинули у російсько-українській війні, яка триває з 2014 року. У перший день до вишивання також долучилися внутрішньо переміщені особи – Лариса Шурховецька, Тетяна Іванкова, а також отець Микола Квич та всі охочі.

Вишивання хрестиком на полотні відбуватиметься в трьох районах Тернопільської області та обласному центрі за розробленою схемою окремих блоків візерунків, орнаментів, які поширені на Тернопільщині розроблені Вікторією Кривоніс, членкинею Національної спілки майстрів народного мистецтва України, співзасновницею та головою громадської організації «Школа борщівської народної сорочки».

У процесі вишивання тимчасове зберігання рушника відбуватиметься в центральних районних бібліотеках Тернопільщини (Кременця, Чорткова) та в головній книгозбірні області — Тернопільській ОУНБ. У бібліотечні заклади матимуть змогу приходити усі охочі та долучатися до проєкту. Після завершення національно-мистецького проєкту «Рушник Волі», 1 жовтня 2023 року, відбудеться презентація рушника у форматі духовно-мистецької імпрези в Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці.

Усіх небайдужих тернополян запрошують приходити у відділ міського абонементу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки з 10 по 15 серпня та долучатися до вишивання «Рушника Волі».

Знайшли жінку, яка викрала у тернополянина з банківської картки понад 100 тисяч гривень

Фермер із Тернопільщини зібрав щедрий врожай кавунів