Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Як фінансовий план розвиває грамотність: про керування грошима

Якщо гроші закінчуються зазвичай раніше, ніж приходить зарплата, то вам не вистачає фінансового плану. Його треба вести постійно — це основа фінансової грамотності. Проте є випадки, коли наявність такої схеми особливо важлива. Наприклад, ви хочете взяти споживчий кредит в IdeaBank і не знаєте, чи вистачить у вас можливостей його потім закрити. Або ж ви хочете купити щось велике й грандіозне.

Що таке фінансовий план?

Складати фінансовий план можна на одну людину чи цілу родину. Це такий довгостроковий прогноз щодо джерел прибутку та витрат. У цьому «документі» ви плануєте, скільки грошей ви отримаєте та як і куди їх ви витрачатимете.

Фінансовий план потрібен не для того, аби мінімізувати свої витрати. Він здатен навчити вас отримувати більше при таких самих витратах. Тобто тут ви прописуєте все на довгий термін, щоби потім несподівано не отримати великі витрати на податки, продовження автоцивілки тощо.

Що треба враховувати при плануванні?

Фінансовий план сам по собі нескладний. Але вам треба врахувати у ньому багато нюансів:

  • інтереси всіх членів родини — наприклад, діти хочуть з осені піти на волейбол, дружина потребує новий телефон, а чоловікові треба купити підписку на Netflix;
  • самостійні накопичення — наприклад, поширеною є практика самостійно відкладати собі на пенсію;
  • страхування — це стосується і життя, і здоров’я, і майна, враховуйте потенційні витрати на це.

Варто враховувати, що існує інфляція. А для довгострокового плану вона може стати перешкодою. Тож закладайте у бюджет можливі додаткові витрати через знецінення грошей.

Як створити фінансовий план: інструкція і поради

Декілька місяців ведіть таблицю своїх витрат і прибутку. Це допоможе об’єктивно оцінити ваші можливості. Бажано ще витрати розбивати на категорії: комунальні платежі, їжа, одяг, медицина, розваги тощо. Що треба робити далі:

  1. Проаналізуйте свої витрати, щоб далі з ними можна було працювати.
  2. Сформулюйте цілі — що ви хочете купити (виплатити), коли, скільки часу треба на накопичення тощо.
  3. Складіть план з усіма щомісячними витратами. Для кожної цілі виберіть спосіб, як ви її досягнете: кредит у банку, позика у друзів, накопичення тощо.

У готовому плані треба враховувати те, скільки грошей вам буде комфортно відкладати для фінансової подушки. Надалі ви можете коригувати план. З часом ваші витрати змінюються. Важливо їх одразу помічати й коригувати.

Фінансовий план — це мотивація накопичити для вашої мети конкретну суму. Так вам простіше буде віддавати борги банку, купувати коштовні речі та виконувати свої мрії.

Поліцейські розшукують винуватців аварій (ФОТО)

Правоохоронці вилучили у жителя Тернопільщини майже сотню різнокаліберних набоїв