Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький відвідав Тернопільщину

Польська делегація на чолі з прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким 7 липня відвідала Коропецьку громаду. Візит приурочений роковинам Волинської трагедії. Побували на кладовищі в колишньому селі Пужники (нині — Садове), де у ніч із 12 на 13 лютого 1945 року було вбито близько сотні поляків. На місці давніх поховань із паном Матеушем зустрівся начальник Тернопільської ОВА Володимир Труш. Разом вони відвідали каплицю, одну із могил та символічний хрест. Помолилися і поклали вінки.

У 1921 році більшість мешканців села Пужники були поляками. За спогадами старожилів, під час першої радянської окупації в 1940-ому році органами НКВС багато місцевих сімей було відправлено до Сибіру. А в 1945 році мешканці села були вбиті, а будівлі спалені. У 1949 році радянська влада ліквідувала село. Під час німецької окупації біля цвинтаря було викопано траншею для санітарних поховань. Траншея не була використана німцями і в ній поховали загиблих мешканців села. На даний час проводяться пошуки цієї могили спільними зусиллями українських та польських фахівців.

«Маємо усвідомлювати, що поки не буде до кінця встановлено і записано історію волинського злочину, Росія завжди використовуватиме «волинську карту», аби вбити клин між поляками й українцями», — заявив Моравецький.

На Тернопільщині жінка потрапила у пастку шахраїв і втратила 10950 грн

Водій не знав, що малюк сховався під кузовом вантажівки і рушив: резонансна ДТП на Тернопільщині