Місцеві господарі, які вирощують ягоди в невеликій кількості, виносять врожай до дороги. Навесні відро полуниці вартувало 300 грн, нині — 200-250. Це краща ціна для покупців, аніж 45–50 грн/кг на ринках Тернополя. Про це повідомляє Сільський господар.
«У Лосятині з давніх-давен вирощують полуницю: хто на продаж, хто для себе. Війна не вплинула на нашу працю. Єдине — ціни в магазинах на все зросли, тож полуничні заробітки стали «копійчанішими». На полуниці не дуже доробишся, це — виживання. Добрий дохід із цих ягід мають ті господарі, які засадили культурою гектари, мають змогу вдосконалювати технологію, підбирати сорти. Возять ягоди на продаж до Тернополя, Львова. Навіть у цей важкий рік війни поля в Лосятині не закинуті. Якщо якась родина і виїхала за кордон, то передала землю на обробіток іншим», — розповідає місцева мешканка Ірина Ботвінко.
Вона додає, що за вигідною ціною продати ягоди складно, а заморожувальні цехи приймають по 20 грн/кг.
У селі Лосятин Почаївської громади на Тернопільщині знаходиться сільськогосподарський кооператив, цех із охолодження та заморожування ягід. Крім того, майже у кожному дворі вирощують полуницю, а останніми роками ще й малину.
Не лише Лосятин, а й практично кожен населений пункт Почаївщини славний полуничною справою, яка по праву стала візитівкою громади. Є чимало господарств, які займаються вирощуванням цих ягід у промислових масштабах. Підприємець і фермер Олег Стецюк у селі Раславка три роки тому засадив полуницею гектарну плантацію. Уже другий сезон із врожаєм.
«Це високоврожайні сорти. Румба та Альба — ранні, їх збір уже на завершенні, у середнього сорту Сирія ще триває фаза дозрівання, тож сезон збору і реалізації ще певний час триватиме, — зазначає фермер. — Полуниця для нас — пробна культура, досить трудомістка, вимагає багато ручної праці, особливо в період збирання. Гуртові покупці, які забезпечують роздрібну мережу в магазинах і на ринках, самі вивозять прямо з поля. Гуртова ціна в межах 30 грн, звісно, ще терпима для виробника, але особливих прибутків у нинішній непростий період не гарантує…».
Олег Стецюк стверджує, що полуничний бізнес у нього на «випробувальному терміні». Поки що розширювати площу не планує — вважає, що на Почаївщині вже перевиробництво цієї ягоди. Має кількагектарний лан малини, 2,5 га — обліпихи. Цьогоріч 1,5 га засадили бузиною — ягоди цієї рослини мають попит серед виробників продуктів як природний харчовий барвник, і ця ніша, вважає фермер, поки що перспективна.