Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Мешканка Тернопільщини вирощує рідкісний сорт капусти Кейл

Тетяна Лещишин із Великої Березовиці вже шість років вирощує цю кучеряву капусту на своєму городі. Білокачанна, кольрабі, пекінська, фіолетова… Усі ці види капусти ростуть на кожній присадибній ділянці. А от капуста Кейл на відміну від своїх родичів викликає здивування навіть у найдосвідченіших городників. На ринках і в магазинах знайти її непросто.

Із Кейл капустою жінка познайомилася у Німеччині. Там цей овоч дуже популярний. Місцеві господині засолюють Кейл подібно до того, як ми це робимо з білокачанною капустою. І споживають її, як у нас квашену – в холодну пору. Листя капусти тушкують на олії і подають разом із картоплею та ковбасою, – пише “Сільський господар”.

– Тушкована Кейл сподобалася мені з першої ложки, а після того, як побачила цю красу на городі, то взагалі закохалася у неї, – каже пані Тетяна. – Одразу ж купила собі насіння і стала вирощувати Кейл у Великій Березовиці. Зовні Кейл зовсім не нагадує капусту, а швидше салат із довгим кучерявим листям зеленого та червоного забарвлення. Схоже воно на ажурне мереживо. Листя містить величезну кількість вітамінів, через це Кейл вважають суперфудом. Її можна вживати у сирому, вареному і тушкованому вигляді. Удома ми готуємо з листя салат: додаємо до нього огірки, помідори, пармезан і заправляємо олією. Із Кейлу виходять смачні смузі та соус. Кучеряве листя – це також і оригінальна прикраса для страв. Смакують моїм рідним і чіпси з Кейлу. Капустяне листя ми постачаємо і в заклади харчування Тернополя.

Тетяна Лещишин упевнена, що цією капустою неодмінно зацікавляться більше українських городників. Адже вирощувати її так само просто, як і білоголову.

– Ранньою весною у парниках висіваю насіння, потім дорослі рослини переселяю у ґрунт просто неба. Двічі за сезон їх просапую і прополюю, – ділиться досвідом жінка. – Кейл – рослина вологолюбна, тому вимагає ретельного поливу. Іноді капусту можуть вражати попелиця, капустяна муха та слимаки. Щоб їх позбутися, застосовую засоби, які пропонують у спеціалізованих магазинах. Підживлюю рослини лише органічними добривами.

Дозріває Кейл наприкінці червня – на початку липня. Її висота сягає 80–100 сантиметрів. Урожай господиня збирає до середини грудня. На місці зрізаного листя формується нове. Кейл – культура холодостійка, вона витримує мінус п’ятнадцять градусів морозу.

– Зірване листя капусти можна зберігати у холодильнику до семи днів. За бажанням його можна заморозити, – каже Тетяна Лещишин. – Навіть у такому вигляді воно зберігає свої корисні властивості. Це ще раз підказує, що капусту Кейл варто вирощувати. Я впевнена, що вона неодмінно підкорить серця і шлунки українців.

Авторка – Марія Безкоровайна

На війні загинув морпіх з Тернопільщини Василь Курніцький (ФОТО)

На Тернопільщину насувається тепла повітряна маса із Африки: до +34