Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

НБУ випустив монету, дизайн якої створив художник із Тернопільщини

Національний банк України з нагоди Дня захисту дітей випустив пам’ятну 5-гривневу монету під назвою “Народжений в Україні”. Її дизайн створив художник з Бережан Олег Шупляк.

Про це повідомили на сайті НБУ, передає “Еспресо.Захід”.

На аверсі монети вгорі розміщено малий Державний Герб України, ліворуч і праворуч від якого написи півколом – “Україна”. У центрі зображено наповнену народним колоритом картину Олега Шупляка “Колиска”.

“На картині втілено один з найдорожчих архетипів українців – батьківська хата в оточенні мальв та рушника, яка є водночас колискою та гніздечком, що символізує продовження роду”, – йдеться в описі до монети.

На реверсі монети зображено картину Олега Шупляка “Зв’язок”. На тлі стилізованого всесвіту – малюк-космонавт, який нерозривно пов’язаний пуповиною з матір’ю-Україною (карта України вгорі), ліворуч півколом розміщено дзеркальний напис “Народжений в Україні”.

Цей задум допомогли також втілити скульптори Анатолій Демяненко та Володимир Атаманчук.

Монета присвячена маленьким українцям, які несуть в собі животворне коріння віків і сучасності, місце і час народження яких на цій землі не випадкові.

“У маленьких долоньках наших дітей – наше завтра, а в наших руках – їхнє сьогодення. Саме за це зараз бореться Україна! За свободу дітей, які народжуються в нашій країні. До початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україні проживало понад сім мільйонів дітей. Багатьох із них окупанти позбавили щасливого дитинства, рідної домівки, найдорожчих людей. У кожного з них мрія зараз одна – наша Перемога! У нас усіх – спільна віра, що Україна-мати відродиться з руїн, і зростатимуть нові щасливі покоління народжених у вільній, незалежній Україні!” – додали в Нацбанку.

Довідково. Олег Шупляк — український художник, педагог, член Національної спілки художників України (2000), заслужений художник України (2017). Він народився 23 вересня 1967 року в селі Біще Бережанського району Тернопільської області України. Закінчив архітектурний факультет Львівського політехнічного інституту (1991, нині національний університет “Львівська політехніка”).

Працює у різних ділянках живопису, є учасником численних колективних та персональних виставок. Широку популярність у світі здобула його серія “Двовзори” (авторська назва картин-ілюзій з подвійним змістом). Також є відомими його серії “Український космос”, “Рідна земля”, “Польоти над полями”.

Тернополянин добровільно приєднався до терористів «лнр»: повідомили про підозру

Чиновницю з Тернополя затримали на хабарі: обіцяла “відмазати” від армії