Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Жителі Тернопільщини втратили понад півтора мільйона гривень через шахрайські схеми

Від початку 2023 року злочинці вже завдали жителям Тернопільщини збитків на понад півтора мільйони гривень. Про це повідомили на брифінгу заступниця начальника слідчого управління ГУНП у Тернопільській області Оксана Цвігун, пише Терен.

За її словами, у 2022 році на початку повномасштабного вторгнення, рівень шахрайства в Україні знизився. Однак, зловмисники знову активізувались та почали придумувати нові схеми. . Порівняно з минулим роком, кількість таких злочинів збільшилася у 5 разів.

«До суду скеровано близько 100 кримінальних проваджень. Вже доведено вину 70 осіб у вчиненні шахрайства», – повідомила Оксана Цвігун.

Найчастіше  незаконно видурюють кошти в жителів області через інтернет або соціальні мережі. Шахраї вдаються до схем із залучення «представників банку», прикриваються волонтерською допомогою або ж соціальною виплатою, заманюють людей низькими цінами на товар або зламують соціальні сторінки й пишуть повідомлення друзям про те, аби ті позичили гроші. Дедалі частіше до жителів області вночі телефонують невідомі й повідомляють про те, що родич у біді й потрібно скинути велику суму грошей. До людей похилого віку злочинці приходять під виглядом різних соцпрацівників — це також поширений вид шахрайства.

«Різновидів шахрайств є багато, тому варто бути особливо обачними», – каже старший інспектор з особливих доручень кіберполіції Тернопільської області Роман Свірський.

Правоохоронці радять при телефонній розмові з підозрілими особами уточнювати їхні біографічні дані та не вказувати свою особисту інформацію. Також не варто надсилати передоплату за товар продавцям, що викликали у вас бодай найменші сумніви.

Про всі випадки злочинів потрібно повідомляти на лінію “102”. Навіть якщо шахраям не вдалося вас обдурити, про даний факт поліції варто розповісти, аби запобігти подальшим злочинам.

«Пам’ятайте, що варто перевіряти інформацію, зберігати холодний розум й не піддаватися емоціям. Вчасне звернення до правоохоронців убезпечить вас від втрати коштів», – наголошує начальник сектору психологічного забезпечення ГУНП в Тернопільській області Михайло Козюк.

У Тернополі продають унікальні патріотичні троянди (ВІДЕО)

Історія братів-артилеристів з Байковецької громади, які захищають Україну на Бахмутському напрямку