Тисячі квітів – на подвір’ї. Господар із Тернопільщини вирощує дві сотні сортів квітучих рослин

Тисячі квітів. Білі, фіолетові, махрові, червоні, голубі, двоколірні, із текстурними візерунками… А ще гра найрізноманітніших відтінків: від ніжно рожевого, жовтого до оранжевого і пурпурового… Цю неймовірну красу не передати словами. Її треба бачити. Тож разом із господарем Степаном Андреївим із Трибухівців на Бучаччині оглядаємо його квіткове царство.

У величезній теплиці, яку він збудував під землею, на повну силу квітнуть різних видів пеларгонія, колеуси, традесканція. Загалом у квітковому підземеллі Степана Андреїва – більш як дві сотні сортів квітучих рослин, які вишикувалися рядочками у горщиках. Вирощує їх чоловік із розсади, яку купує у вітчизняних і зарубіжних селекціонерів, – пише “Сільський господар”.

Улюбленці господаря – стептокарпуси. Родом вони із Південної Африки Рослини схожі на дзвіночки з витягнутими нижніми пелюстками найрізноманітніших відтінків, видів і розмірів: прості, напівмахрові та махрові.

– Я у них закохався з першого погляду, – не приховує свого захоплення Степан Ілярійович. – Хоча інакше й бути не може. Це підтверджує кожен, хто бодай би раз побачив цю красу. Ці кімнатні квіти дуже популярні серед флористів. Найперше вони полонять своїм зовнішнім виглядом і новизною. Щороку селекціонери розводять десятки нових сортів стрептокарпусів. Загалом їх нині налічують більш як тисячу. У моєму ж квітковому господарстві їх поки що є сім десятків.

Особливістю стептокарпусів є те, що при правильному вирощуванні вони квітнуть увесь рік. Навіть серед морозної і снігової зими радуватимуть своїм пишним цвітом, але за умови застосування штучного освітлення до 12–14 годин на день.

– Стрептокарпуси належать до сімейства геснерієвих і є найближчими родичами кімнатних фіалок. Вони й у догляді дуже схожі, – каже Степан Андреїв. – Як і фіалки, стрептокарпуси колекціонують дедалі більше людей.

Тим, хто хоче вирощувати ці квіти, Степан Ілярійович радить дотримуватися певних правил. Найперше слід подбати про їхнє місце розташування. Стрептокарпуси не переносять протягів і прямих сонячних променів, які можуть обпекти ніжне листя. Тому для цих рослин найкраще підійдуть східні або західні вікна.

– На початках я пробував вирощувати стрептокарпуси у теплиці, але в цих умовах вони не давали пишного цвіту, тому для своїх улюбленців я виділив цілий поверх свого будинку, – розповідає квітникар. – У трьох кімнатах встановив стелажі, на яких і поселив стрептокарпуси в горщиках.

Варто подбати і про правильний полив рослин. Він повинен бути помірний. Лити воду необхідно тільки під листя, а ще краще – в піддон.

Розмножувати стрептокарпус можна як і листям, так і діленням куща. Щороку навесні рослину потрібно пересаджувати.

Що стосується підгодівлі, то стане в пригоді універсальне добриво для комплексного підживлення квітучих рослин, яке можна придбати у спеціалізованих крамницях.

Авторка: Марія Безкоровайна

Бойко Роман

This website uses cookies.