Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Як отримати гарний врожай полуниці? Поради подружжя ягідників із Тернопільщини

На Тернопільщині чимало господарів займаються вирощуванням полуниці. Які нині сорти дають найкращий урожай, розповідає “Сільський господар плюс”.

Ще два-три тижні і полуничні грядки вкриються соковитими червоними ягодами. Кожен мріє про повні відра ароматних, смачних і привабливих полуниць. Та щоб добитися з кущиків високої врожайності, треба добряче біля них натрудитися. Своїми порадами щодо вирощування найсмачніших полуниць із нами поділилася Ірина Шинкарук із села Колодне Збаразької громади.
У сімейному ягідному розсаднику Ірина разом із чоловіком Русланом вирощують свій улюблений середньоранній сорт голландської селекції «Соната». За словами господині, він досить комфортно почувається у нашій місцевості. Плодоносить упродовж червня. Ягоди «Сонати» великі, міцні, дуже солодкі та соковиті. Кущі родять рясно, добре переносять дощову погоду і транспортування.
– Найкращий час для садіння полуниць – кінець серпня – початок вересня, – каже Ірина. – До весни рослина добре вкорениться і влітку гарантовано заплодоносить. Якщо ж вирішили садити навесні, то це слід робити, коли середньодобова температура сягне плюс п’ять градусів. Однак багатим врожаєм кущі порадують уже наступного року.
Головне у вирощуванні полуниць – дотримання сівозміни, тобто чергування сільськогосподарських культур. На одне й те саме місце полуниці повертаються не раніше ніж через 2–4 роки.
– Ці ягоди відносять до вологолюбних культур, тому за нестачі вологи й залежно від погодних умов необхідно проводити зрошення, – радить Ірина. – Зберегти вологість допоможе мульчування. Крім того, цей агротехнічний прийом захищає ґрунт від перегрівання та перешкоджає зростанню бур’янів. У полуниць покращується імунітет і ягоди залишаються чистими навіть після сильних дощів. Як мульчу зазвичай використовують солому, тирсу, компост, хвою, агроволокно або поліетиленову плівку. Кущі вкривають шаром мульчі навесні. У результаті квітконоси не контактують із ґрунтом.
До початку цвітіння Ірина радить обробити полуничні кущі від хвороб і шкідників – личинки хруща та полуничного кліща. Також треба стежити за тим, щоб кущі не загущувалися, тому після збору врожаю все листя слід обрізати «під нуль» і прибрати з ділянки.
– Коли наросте нове листя, рекомендую провести повторну профілактичну обробку від шкідників, – ділиться досвідом господиня. – Наступної весни сухе листя знову треба обрізати, а молодий кущ – обробити. І так по колу. Полуниці – це серйозна справа. Коло неї треба весь рік працювати. Зате соковитими ягодами будемо смакувати.

У Тернополі викинула пса з балкону 5 поверху: сусіди кажуть, все на очах у дитини

Вишиванка для воїна під Бахмут від волонтерки з Тернопільщини