Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Міністр та голова комітету відмовилися від наукового ступеня

В Україні розпочалася незвичний треш. В один день про відмову від наукових звань повідомили міністр освіти Оксен Лісовий та голова прпофільного парламентстського комітету Сергій Бабак.

Це наслідок публічних дискусій щодо якості наукових робіт та появи механізму відмови від наукових ступенів.

“На собі, власне, першим і випробовував механізм відмови. Написав відповідну заяву і від учора вже не є кандидатом наук. Триматися за формальні для себе статуси не збираюся. Набагато важливіші реальні справи та дії”, – написав міністр у Фейсбук. 

Лісовий зазначив, що раніше такої можливості не було, наголошуючи, що в академічному світі науковий ступінь – це про цінність, довіру, про здобуття, а не отримання.

В  докторській дисертації голови парламентського комітету Сергія Бабака були виявлені часткові збіги з іншими текстами. Бабак зазначає, що кожен з них можна пояснити, проте це все одно порушення.

Він розповів, що місяць тому віддав на перевірку свою докторську дисертацію. За його словами, кілька експертиз показали часткові збіги цього тексту з іншими роботами. І хоча кожен з них можна пояснити – формально це є порушенням.

“Наступний крок – закон “Про академічну доброчесність”, який зараз на стадії обговорення і доопрацювання, – додав голова Комітету ВРУ. – Спільними зусиллями очистимось і в цій сфері”.

Без батька залишилося троє дітей: на війні загинув грaнaтометник з Тернопільщини (ФОТО)

ДТП на Тернопільщині: водій на “Хонді” в’їхав у “Мерседес” і втік