Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Як працюватиме Єдиний реєстр зниклих безвісти: омбудсмен Котенко розповів деталі

В Україні розпочав роботу Єдиний реєстр осіб, зниклих за особливих обставин. В Мінреінтеграції розповіли, що у реєстрі будуть зібрані та централізовані дані щодо зниклих безвісти: ПІБ особи, місце та дата народження, сімейний стан, місце проживання, територія, на якій відбулося зникнення, обставини та час зникнення, прикмети особи.

В інтерв’ю проєкту Радіо Свобода «Свобода.Ранок» уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Олег Котенко розповів, скільки людей скористалося реєстром та яким чином він допоможе ефективніше шукати людей.

– Пане Котенко, реєстр запрацював через 9 років з початку війни. Чому так довго? Я знаю, що ви на посаді рік. А у чому були проблеми до цього? Це якісь технічні проблеми чи просто не до того було?

– Мені складно сказати, чому він досі не запрацював. Але я так розумію, що дійсно якісь були проблеми чи на це мало звертали увагу. Хоча з 2014 року в нас йде війна. Я так розумію, що після повномасштабного вторгнення це питання стало дуже актуальним. І тому на нього звернули увагу.

Тут дуже багато моментів. Бо над цим реєстром дуже багато працювало людей, міністерств для того, щоб якомога швидше його запустити. Була можливість запустити ще місяців чотири тому. Але все ж нюанси технічні не дозволяли цього робити. Тому тепер він запрацював. Я вітаю всіх, хто долучився до цього. І рідних, які будуть подавати туди свої дані.

– Для кого в першу чергу цей реєстр? Для рідних чи для відомств, які займаються пошуком? Якою тепер буде процедура, якщо треба розшукати людину?

– Зразу хочу попередити, що ті люди, які вже писали заяву до Національної поліції щодо зникнення своїх рідних, то вони вже у цьому реєстрі є. І також всі, хто звертався до Офісу уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти, вони у цьому реєстрі є.

Тепер треба тільки отримати витяг. Для цього потрібно звернутися до МВС для того, щоб надати інформацію про себе, хто хоче цей витяг отримати, і відправити документи на пошту. І тоді через місяць це буде розглянуто, і витяг люди будуть отримувати. До речі, вчора чотири людини такий витяг вже отримали.

– У реєстрі будуть дані і про цивільних, і про військових? Які дані там збираються? І чи будуть вони відкритими?

– Ці дані відкритими не будуть. Але збирається вся інформація, яка потрібна для того, щоб зрозуміти, чи дійсно ця людина зникла за особливих обставин, чи ні. Тому що я так розумію, що будуть і відмови. Тому що, якщо ми не зрозуміємо те, де зникла людина, в який час, але буде така заява, ми її будемо розглядати. Я думаю, що наші правоохоронні органи і спецслужби також. Я буду подавати заяви для того, щоб вони також їх перевіряли. Щоб було зрозуміло, що люди в реєстрі – це дійсно ті люди, які зникли за особливих обставин. Особливі обставини – це військові дії, техногенні катастрофи.

– А чи буде він якось захищений? Хто за це відповідає? Чи так само кілька міністерств, які й розробляли його, так само вони будуть нести відповідальність за нього?

– Цей реєстр за МВС. Вони розробили його. Захист, я так розумію, дуже серйозний. Так що витоку не повинно бути.

– Я ще уточню. І про цивільних йдеться, і про військових, правильно?

– І про цивільних, і про військових. Все, як прописано в законі. Всі вносяться туди. І неповнолітні також.

– А скільки зараз є офіційно зниклих безвісти військових та цивільних, якщо говорити з початку 2014 року, а також окремо з початку повномасштабного вторгнення?

– Коли йде мова про 23 тисячі безвісти зниклих, то це треба нам ще зрозуміти, чи зникли вони за особливих обставин, чи не за особливих обставин. Ми ще з цим питанням будемо розбиратися.

Якщо ми будемо казати, скільки на цей час в Офісі уповноваженого зареєстровано справ і ми подали на розшук, то це більше 7 тисяч людей. Це є особливі картки, по яких ми розшукуємо людей. Можливо, такої інформації в реєстрі буде більше, бо він тільки запустився, мені треба ще розібратися, що за цифри такі – 23 тисячі. Для того, щоб зрозуміти, це є дійсно тільки люди, яких ми (Офіс уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин – ред.) будемо розшукувати, чи ні.

– Чи, можливо, наразі вже є інформація, з яких регіонів, з яких українських міст найбільше є зниклих безвісти?

– Це ті регіони, які зараз окуповані. Ми знаємо такі міста, як Волноваха, Маріуполь. Ми маємо розуміння, щоб там дуже багато зникло людей. Якщо ми кажемо про цивільних, то ці якраз місця. А якщо ми кажемо про військових, то там, де йдуть бойові дії, зникають наші військові. Це і Бахмут, це і Вугледар, це і Мар’їнка, це і Авдіївка.

– А українці на нині окупованих територіях можуть звернутися? Чи можуть такими даними в реєстрі поділитися стосовно своїх близьких, які зникли безвісти?

– Так, вони можуть звернутися. Але я ще раз кажу, що буде перевірка, за яких обставин зникла людина. Якщо є така можливість, то потрібно зателефонувати на наші телефони. Я розумію, що зараз перші дні роботи реєстру, дуже багато у всіх людей є питань. Номер «гарячої лінії»: 050-240-85-29. Цей телефон працює. І там люди зможуть отримати роз’яснення, як вони можуть подати заявку, як буде видаватися витяг. Вони отримають всю інформацію, яка потрібна.

– Чи прискорить цей реєстр пошук зниклих безвісти?

– Так, звичайно. Тепер у нас є реєстр. Він один. Тому що дуже багато було баз даних у різних наших центральних органів влади, які займаються також пошуком. Тепер це буде об’єднано в один реєстр. І я думаю, що це дійсно прискорить. Тому що вже буде розуміння передачі інформації в цей реєстр. Можливо, ми розшукуємо ту людину, яку не потрібно вже розшукувати – вона вже давно було знайдена. Нам про це не було відомо, тому що різні органи знали різну інформацію. Тепер це буде одна інформація, і ми будемо розуміти, розшукувана людина чи ні.

– Пане Котенко, скільки людей скористалися реєстром за першу добу? Чи є у вас вже перші дані?

– Було подано 9 заявок. Витяг отримали четверо.

– Цей витяг допомагає потім з отриманням потрібних документів? Це важливий документ. Можете також детально розказати?

– Цей документ дає можливість людям отримувати пенсію по втраті годувальника. З цим витягом можна йти до Мінсоцполітики. І вони будуть нараховувати цю пенсію сім’ям.

Тоне людина: у Чорткові чоловік впав у Серет (ФОТО)

Зборів плаче: на війні загинув ще один Герой