Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Як позбутись духу москви у Почаєві

Після Києво-Печерської Лаври настала черга повертати до української церкви інший сакральний комплекс – Почаївську Лавру у Тернопільській області. Про це розповідає ведучий ZAXID.NET Новин Андрій Дрозда.

Виявилося, що претендентів одразу двоє – Православна церква України та Українська греко-католицька церква. Речник УГКЦ Ігор Яців нагадав, що історія Почаївського монастиря була тісно пов’язана саме з греко-католиками або ж уніатами, як їх тоді називали. Монастир належав до чернечого ордену василіян і розбудовували його за підтримки магната Потоцького, але згодом храм віддали православним і дотепер там пахне не так духом Божим, а все більше руским духом.

Почаїв історично та етнографічно належить до Волині, де позиції православної церкви завжди були сильнішими, ніж у греко-католиків. УГКЦ заспокоює, що жодних хрестових походів на Почаїв не організовуватиме. Йдеться лише про можливість молитовної й фізичної присутності у храмах місцевої Лаври.

Зараз там господарює православна церква Московського патріархату, яка себе так не називає, але всім усе зрозуміло. Через це Міністерству культури доведеться знайти формулу повернення Почаївської лаври до українських церков, а саме ПЦУ та УГКЦ. Однак уже зрозуміло, що найскладнішим елементом цієї формули буде пошук відповіді – як позбутися духу Москви у Почаєві.

 

Ремонт дороги: на одній із доріг Тернополя 4 травня будуть затори

Медовий бізнес у час війни. Студентка з Тернопільщини розпочала власну справу