Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Тернополі викинула пса з балкону 5 поверху: сусіди кажуть, все на очах у дитини

Тваринка пережила дві важкі операції у Львові та пів року реабілітації, аби важкі травми, які вона отримала внаслідок падіння – зажили.

Зараз Вікторія та Ростислав шукають нового господаря для собаки. Телефоном дівчина повідомила, що вже тепер Ніку забрали на пробну перетримку. Нові господарі хочуть подивитись, як  уживеться вона з трьома котами, які проживають у будинку. Може якраз все буде добре, і Ніці нарешті пощастить отримати господарів і дім, де її любитимуть…Тетяну ж днями засудили за жорстоке поводження з тваринами. То що вона пояснювала у суді?

Вирок тернополянці, яка на очах у власного 9-річного сина викинула домашнього улюбленця «Барбоса» із балкона на 5 поверсі, проголосив 17 травня Тернопільський міськрайонний суд, пише “20 хвилин”.

У судовому реєстрі такі вироки вкрай рідко зустрічаються. Тим паче, коли обвинувачують жінку та маму двох неповнолітніх дітей у «жорстокому поводженні з твариною, з особливою жорстокістю, що призводить до загибелі тварини та завданні фізичного болю»… А, говорячи юридичними термінами — у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 299 КК України. А відповідальність за таке — позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією тварини.

Больовий шок і травми

— 6 вересня 2022 року близько 19.30 год. у обвинуваченої, яка перебувала в одній із кімнат за місцем свого проживання, в присутності малолітньої дитини виник умисел, спрямований на жорстоке поводження з твариною, з особливою жорстокістю, що призводить до загибелі тварини та завдання фізичного болю тварині, яка перебувала у квартирі разом з нею, а саме собаці на прізвисько «Барбос», яка належить останній, — йдеться у матеріалах справи. — Надалі, бажаючи загибелі тварини, вийшовши на балкон своєї квартири за вказаною адресою, яка розташована на 5-му поверсі будинку, з особливою жорстокістю та активним способом, використовуючи фізичну силу, взяла на руки свою собаку та кинула через вікно вниз. Внаслідок чого собака впала на прилягаючу поверхню землі.

В результаті у «Барбоса» виник больовий шоковий стан внаслідок перелому стегнової і ліктевої кісток, забою м`яких тканин тіла та органів черевної порожнини. Вказані тілесні ушкодження відносяться до середнього ступеня важкості пошкоджень.

Тетяна у суді підтвердила, що собака й справді належав їй. А в тому, що викидала з вікна, ще й у присутності сина, — визнавати відмовилась. Поділилась, що ввечері того дня готувала їжу та прибирала. До неї в гості прийшли знайомі, і перебували від обіду до вечора. Чоловіки пили пиво, вона ж готувала їжу — на кухні. Син був в кімнаті, а доньки вдома не було. «Барбос», який виявився собакою жіночої статі, бігав по квартирі.

— У квартирі, де вона проживає, є два балкони, один з яких виходить у двір будинку, а інший — на вул. С. Будного, до магазину «Смаколик», — розповіла у суді Тетяна. — На даний балкон ведуть подвійні двері, які закриваються, та дитина не може їх відкрити, оскільки ручка знаходиться високо, тому його може відкрити лише доросла людина. Двері на балкон вона завжди закриває, щоб туди не йшли діти.

Що казали очевидці?

На її думку, собака міг вибігти, коли вийшов з дому один зі знайомих. І нібито й не помітила, що «Барбоса» немає в квартирі. Потім, правда,  жінка припускала, що пса збило авто.

Згадала, як до неї зателефонувала сусідка та повідомила, що її собака прибігла до під`їзду з поломаною лапою. Почувши це, вона взяла невелике одіяло фіолетового кольору і спустилась вниз. На вулиці, мовляв, побачила своїх сусідів, які обгорнули собаку в ковдру, після чого сусіди сказали, що відвезуть собаку до ветеринара. Через деякий час у її двері почали стукати двоє хлопців, один з яких їй був незнайомий, а інший — сусід. Оскільки ці хлопці були агресивні, тому вона, щоб уникнути можливого конфлікту, не відкривала дверей.

У свідків була інша версія. Один з них пригадав, як до нього подзвонив знайомий і попросив допомоги знайти ветеринара, аби дав раду травмованому собаці. Він погодився та разом із своєю дружиною поїхав за вказаною адресою. Там побачив, що біля будинку зібралось багато людей, зокрема і дітей. На руках в однієї з жінок, що сиділи на лавці, лежав невеликий чорно-білий песик. І люди розповіли, що собаку викинула з балкону 5 поверху його власниця. Тоді свідок вирішив поспілкуватись з господинею пса і піднявся до неї на 5 поверх. Не відчинаючи дверей, жінка кричала, що собаку не викидала, і що зараз викличе поліцію.

Чоловік і сам зателефонував на 102, коли вийшов на двір. А коли туди вийшла власниця пса, почала сваритися з ним через те, що він стукав у двері її квартири, при цьому він відчув від неї запах алкоголю. Найменше, що цікавило тоді жінку, — це стан її власного пса, запевняв свідок.

Собаку рятували всім світом

Сусіди відвезли собаку до ветклініки. А медики встановили, що у тваринки пошкоджені внутрішні органи, печінка та селезінка, була кровотеча, тому потрібно було зробити переливання крові. Коли стан пса стабілізували, повезли на рентген. І там виявили переломи двох лап, тому їй потрібно було робити операцію, яку проводять у м. Львів або м. Київ. Собаку невдовзі оперували двічі у Львові. Також свідок запевнив, що окрім нього собакою опікувалась його дружина, друзі, а в даний час пес перебуває на перетримці. На лікування тваринки скинулись сусуди та небайдужі користувачі соцмереж. А власниця навіть жодного разу не поцікавилась станом домашнього улюбленця.

Сусіди, до речі, теж свідчили проти власниці собаки, запевняючи, що саме вона викинула тваринку з 5 поверху. А діти у дворі одразу після інциденту розповідали, що «це собака Алінки та її матір викинула собаку з п`ятого поверху». Ще троє хлопчиків бачили, як цей собака летів…

Експерти підтвердили, що страждання тварині спричинені больовою реакцією. При цьому суд не бере до уваги пояснення обвинуваченої, що вона не викидала свою собаку з балкону квартири та не мала наміру заподіяти їй шкоду, оскільки вони повністю спростовуються як показаннями свідків, так і в своїй сукупності матеріалами кримінального провадження, зібраними в ході досудового розслідування та оголошеними в судовому засіданні. А версію господині пса розцінив як спробу виправдати себе, аби уникнути покарання. Але розглянув можливість «умовного терміну», адже вона сама виховує двох неповнолітніх дітей.

— Визнати винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.299 КК України, та призначити їй за даним кримінальним правопорушенням покарання у виді п`яти років позбавлення волі, — таким був вирок Тернопільського міськрайонного суду. — На підставі ст. 75 КК України звільнити від відбування покарання з випробуванням зі встановленням іспитового строку на два роки.

З власниці стягнуть 2 500 грн за проведедення експертиз. Вирок може бути оскаржений в апеляції протягом 30 днів.

Нове ім’я і нове життя?

А чотирилапа вже тепер «Ніка» шукає домівку та нових господарів. Вона вижила, поставили тварину на лапи тернополяни Вікторія та Ростислав. Сьогодні вони мріють подарувати Ніці сім`ю, аби вона знала, що таке любов та турбота, повідомляє телеканал ТВ-4.

Завдяки Вікторії та Ростиславу Ніка отримала другий шанс на життя. Тернополяни пройшли із собакою її найважчі моменти. Адже тварина пережила дві важкі операції у Львові та пів року реабілітації, аби важкі травми, які вона отримала внаслідок падіння – зажили. Поставити Ніку на лапи вдалося із фінансовою допомогою небайдужих людей.

На період операцій та реабілітації і до сьогодні її господарями стали Ростислав та Вікторія. Втім, кажуть, надалі вони не можуть піклуватися про чотирилапу.

«20 хвилин» зв’язались телефоном з Вікторією, і дівчина повідомила, що Ніку забрали на пробну перетримку. Нові господарі хочуть подивитись, як нова улюблениця уживеться з трьома котами, які проживають у будинку. Може якраз все буде добре, і Ніці нарешті пощастить отримати господарів і дім, де її любитимуть…

У Тернополі п’яний водій різко вийшов з авто та пішов у невідомому напрямку (ВІДЕО)

Як отримати гарний врожай полуниці? Поради подружжя ягідників із Тернопільщини