Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Президент: “Для контрнаступу дійшло ще не все, але ми готові»: інтерв’ю

Володимир Зеленський у розмові з кореспондентом BBC для Eurovision News запевняє, що Україна готова до контрнаступу, але потрібен ще певний час, щоб “доїхало все”.

Він каже, що результат буде, росіян вдасться відігнати, проте визнає – відновити контроль над усіма територіями одразу може не вдатись.

 ВВС: Я вже тут кілька тижнів і мені здається, що майже кожна розмова, яка у мене тут була, торкалася такого очікуваного українського контрнаступу. Чи готові ви до цього контрнаступу?

Володимир Зеленський: Готові. На таке запитання так просто неможливо відповісти. Морально готові. З точки зору мотивації, наші військові готові. З точки зору комплектації бригад, ми готові. З точки зору техніки, не все ще дійшло. Ось вам і відповідь.

ВВС: Ви досі чекаєте на зброю і деякі види військового обладнання, поставки якого обіцяні?

Володимир Зеленський: Деякі речі, так, ми дійсно очікуємо. Це посилить наш контрнаступ. Найголовніше – це захистити наших людей. Ми очікуємо відповідну броньовану техніку, вона заходить частинами. Але з тією кількістю можна іти вперед, і можна, мені здається, мати успіх. Але ми будемо втрачати дуже багато людей. Я вважаю, що це неможливо. Тому потрібно дочекатись. Треба ще деякий час.

ВВС: Отже, вам потрібен ще час для підготовки контрнаступу?

Володимир Зеленський: Я не готовий із вами обговорювати дати нашого наступу. Я думаю, ви мене розумієте, тому що це тією чи іншою мірою підготує ворога. І тому я би хотів, щоб це було неприємним для нього сюрпризом, а не навпаки.

ВВС: Чи відчуваєте ви тиск щодо того, що вам необхідно досягти головних цілей контрнаступу?

Володимир Зеленський: Тиск від кого?

ВВС: Очевидно, від ваших західних партнерів.

Володимир Зеленський: Мені здається, ви правильно сказали: вони партнери, а не наші власники. Між партнерами завжди діалог. А тиск можна відчувати, коли хтось вважає, що він власник над долею іншої людини. Ми, до речі, за це і боремось, щоб Росія не вважала, що ми – Україна – частина Російської Федерації.

Ми тому і боремось за ці цінності – цінності свободи, які для нас дуже важливі. Відносно партнерів: ми сприймаємо наших партнерів дуже тепло, сприймаємо як друзів наших партнерів, але точно не як наших власників. На цьому ми будуємо наші відносини. І тому дата наступальних дій мотивує нас самих, ми самі цього хочемо: ми хочемо миру.

На жаль, з Росією, окрім як силою, миру домогтися неможливо. Має бути результат застосування відповідних сил на полі бою. Вони не розуміють нічого, окрім такого підходу. Що ж, вони обрали шлях війни. Тож ми будемо потужними на полі бою.

“Сказати, що одразу після контрнаступу буде повністю відновлений суверенітет України, я поки що не можу”

ВВС: Дехто з ваших високих чиновників, міністр Резніков, міністр Кулеба, останніми тижнями намагалися керувати очікуваннями перед контрнаступом. Чи не вважаєте ви, що ці очікування занадто високі?

Володимир Зеленський: Я не знаю. У мене підхід дуже простий. Ми будемо робити все, щоб ворог побіг. А куди він добіжить, чесно кажучи, я думаю, залежить від нашого духу. Чим потужнішими ми будемо в контрнаступі, тим далі вони будуть бігти кудись до себе. Я думаю, це найголовніше. Я не можу вам сказати, куди конкретно ми дійдемо в контрнаступальних діях. У нас багато різних кроків. Я думаю, що ми досягнемо відповідного результату. Але сказати, що одразу після цього контрнаступу буде повністю відновлено суверенітет України, я поки що не можу, тому що це війна.

ВВС: Ви згадали відповідні результати. Що ви вірите, що зможете досягти відповідних результатів. Що можна вважати відповідними результатами?

Володимир Зеленський: Іти вперед. Ні – замороженому конфлікту. Бо це те, на що розраховує Російська Федерація. Ні – повторенням Мінських угод. Бо це те, на що розраховує Російська Федерація.

Ні – тому, щоб у нас частина території була під окупацією Російської Федерації, бо це знову ж таки їхній розрахунок. Їм дуже вигідно, щоб був заморожений конфлікт. Я думаю, що деяким країнам також це вигідно. Щоб все ж таки зупинити цей момент. Але ми знаємо, що це не просто заморожений конфлікт. Ми про це все знаємо вже дуже детально.

Ми це вже проходили. Ми знаємо, що це буде просто якийсь відпочинок для Російської Федерації, щоб підготувати свою армію, яка була розбита на нашій землі, щоб їх відновити, щоб знайти можливості їх мотивувати. Тобто у них велика кількість воїнів, але у них розбита армія. І армія у них вже не така велика. Кількість людей велика. Їм все одно, що вони не вміють воювати. Їм все одно, кого вони мобілізують. Так, у них є техніка. На жаль, ще достатньо багато техніки.

Але вони вже розуміють, що цими силами окупувати Україну вони не зможуть. Для цього їм потрібен відповідний час. Тому їм вигідний заморожений конфлікт. А для нас успіх – це не дати заморозити конфлікт, і іти вперед, деокуповуючи нашу землю, яка по праву належить нам. Тому іти вперед означає, що вони будуть бігти. Значить, що вони будуть демотивовані, і ми не дамо їм заморозити конфлікт.

ВВС: Ви не переживаєте, що деякі західні країни можуть змінити рівень підтримки, яку вони надають Україні, залежно від того, яких результатів ви досягнете цим контрнаступом?

Володимир Зеленський: Так, є такі країни. Але я б не назвав їх країнами – я вважаю, що це деякі політичні кола навколо керівництва тих чи інших країн, які мають вплив відповідний, і іноді вони йдуть абсолютно всупереч думці соціуму. Це політика, як то кажуть.

Небезпечно, якщо у нас не буде кроків вперед, це дійсно небезпечно. Але тим не менш, ми віримо в успіх. Віримо, що все ж таки більше країн цивілізованих, які налаштовані на те, щоб підтримувати українських воїнів.

“Я не вважаю, що ми втрачаємо підтримку України”

ВВС: Ви згадали про втому в деяких країнах. Це те, що ви відчуваєте? Чи відчуваєте ви, можливо, втрату підтримки?

Володимир Зеленський: Ні, я не вважаю, що ми втрачаємо підтримку України. Загалом я бачу, що попри всі виклики, країни продовжують нас підтримувати. І я ще раз за це вдячний. Є деякі моменти втоми, але війна йде не один день.

Втома не через Україну. Я хочу бути зрозумілим. Втома – через російську агресію. Втома через те, що вони нас бомбардують. Авжеж, є люди, які втомлюються. Але це не більшість людей. А завдяки більшості ми перемагаємо. Не можна втомлюватись, бо просто може бути третя світова війна. Ось і все.

Виграємо війну до виборів у США

ВВС: Наступний рік – рік виборів у США, яка ваш головний союзник…

Володимир Зеленський: Я не можу голосувати. Я громадянин України. І не можу сказати, за кого. (Сміється)

ВВС: Втім, чи стурбовані ви тим, що залежно від того, кого оберуть, ви можете втратити підтримку свого головного союзника?

Володимир Зеленський: Складно сказати, чесно. На різних політичних майданчиках говорять, що є така небезпека. Пам’ятаєте, казали, що від виборів в Конгрес буде залежати те, яка буде підтримка України. Ми бачимо, щоб там не було, які б виклики не були, які б не були внутрішні виклики в Америці, ми не втратили підтримку Конгресу.

Так, ми побачимо – ще будуть рішення важливі восени. І мені здається, що Америка підтримує Україну, і ми відчуваємо двопартійну підтримку. Ми вдячні за двопалатну підтримку Сполученим Штатам – і президенту, і Конгресу. Тому що, знов таки, я думаю, що окрім їхньої позиції особистої, є велика підтримка самих людей, звичайних американців – підтримка українців. Це не можна втрачати. І це найважливіше.

Завжди будь-які вибори і внутрішні процеси мають вплив на будь-яку державу. А особливо, якщо мова йде про вибори у США. Але, по-перше, я думаю, що ми не втратимо двопартійну підтримку. Друге – це те, що вибори в Сполучених Штатах через рік. Хто знає, де ми будемо. Я вірю, що ми вже переможемо.

ВВС: Чи зможете ви перемогти у війні цього року?

Володимир Зеленський: Будемо робити все, щоб так було.

 

 

День Героїв: жителів Тернопільщини закликають підтримати петицію (ВІДЕО)

Вибухи у Тернополі: що відомо?