Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Владислав Колодяжний про заборону імпорту пального російського походження

Як досягти енергетичної незалежності розповів голова GT Group Владислав Колодяжний

Нещодавно рішенням Кабінету міністрів України вдалося перекрити грошовий потік до росії, який було налагоджено через постачання нафти та газу. На думку голови GT Group (Газтрон Україна) Владислава Колодяжного, це рішення стало першим ефективним кроком в енергетичній війні з рф. Проте експерт наголошує, що надалі потрібно ще багато чого зробити, щоб диверсифікувати ринок і сприяти енергонезалежності держави.

Заборона на імпорт російського пального була прийнята Кабміном у Постанові №1147, а нещодавні зміни тільки підвищили її ефективність. До списку було внесено безліч видів палива, включно з нафтою, відпрацьованими нафтопродуктами, газом та альтернативним моторним паливом.

Щоб якомога швидше звільнитися від залежності, Владислав Колодяжний запропонував певний алгоритм дій, який складається з чотирьох кроків:

  1. Розширення списку заборонених товарів. Йдеться не лише про нафтопродукти з росії, а й про інші країни, які підтримують дії держави-агресора. Голова GT Group вважає, що Україні потрібно деталізувати процес перевірки походження палива. Йдеться про сертифікацію, яка буде підтверджувати інформацію щодо країни-виробника.
  2. Стимулювання розвитку інфраструктури. Щоб забезпечити потік легального скрапленого газу, треба вирішити проблему інфраструктури для його перезавантаження та зберігання. Йдеться про будівництво колії за європейськими стандартами (ширина 1435 мм) і місць зберігання нафтопродуктів. Владислав Колодяжний акцентує на необхідності дерегулювання будівельних процесів.
  3. Контроль та оцінювання. Забезпечити порядок і посприяти розвитку усіх процесів можна шляхом створення спеціальної моніторингової комісії. До її складу слід запросити представників профільних асоціацій та міністерств, а також учасників енергетичного ринку країни. Вони повинні будуть контролювати та оцінювати ті чи інші дії, щоб підвищити ефективність усього механізму.
  4. Ліцензія. Ще потрібно спростити процедуру отримання ліцензії, як це було зроблено у Польщі. Йдеться про сертифікацію виробництва та зберігання пального. В результаті вартість ліцензії значно зросте, проте її буде легше отримати, а отже знизяться корупційні ризики.

«Потрібно визначити модель податкового навантаження на нафту й газ через імплементацію законодавства європейських країн і посприяти його незмінності протягом певного часу. Це забезпечить інвестиційну привабливість інфраструктурних проектів» – розповідає Владислав Колодяжний. Експерт додав, що постійні корпоративні та медійні атаки на окремі галузі несуть негативний вплив на їхній розвиток.

Голова GT Group наголошує на необхідності швидко реагувати на енергетичні виклики та одразу вдаватися до контрзаходів. Експерт наполягає на тому, що таким чином Україна зможе швидше здобути енергонезалежність і забезпечити стабільний розвиток енергетичного сектору.

На Тернопільщині госпіталь інвалідів війни очолив волонтер

Які професії будуть найбільш потрібні в Україні після війни