Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Сергій Токарєв розповів, яких фахівців зможе замінити штучний інтелект

До того моменту, як штучний інтелект почав стрімко розвиватися, людство очікувало, що технології такого штибу допоможуть автоматизувати та полегшити ручну працю. Але сталось навпаки – штучний інтелект виявився здатним замінити фахівців креативних професій.

Наприклад, вже зараз штучний інтелект може згенерувати зображення, тексти та код. Цього року настала та точка сингулярності, коли всі ми перестаємо відстежувати швидкість прогресу, заявив засновник компанії Roosh Сергій Токарєв в  інтерв’ю виданню Speka.

Цей процес розвитку штучного інтелекту вже неможливо зупинити чи накласти на нього штучні обмеження. Навіть якщо спробувати обмежити його, деякі держави все одно продовжать розвивати такі технології, але таємно.

“Хоч би як це блюзнірсько не звучало, схоже, ми програли цю битву. Питання лише в одному: де ми відрізатимемо цей доступ або як ми контролюватимемо поширення. Тобто десь має бути точка контролю,” – каже Сергій Токарєв.

Тож єдине, що наразі може зробити суспільство – це визначити межі етичності штучного інтелекту. Наприклад, вже зараз постають питання, чи доцільно використовувати для датасету зображення, які викладені у відкритий доступ в інтернеті, і чи потрібно видаляти деякі роботи, якщо на них скаржаться художники або інші фахівці. Незабаром таких питань постане чимало, і вони потребуватимуть рішень. Але здебільшого такі обмеження будуть стосуватися лише публічних компаній. Держави та приватні компанії, скоріше за все, просто публічно не будуть заявляти про використання таких датасетів.

Окрім того, Сергій Токарєв прогнозує, що невдовзі у світі з’явиться чимало аналогів ChatGPT. Адже зараз ця програма має значні обмеження з точки зору етики, оскільки не може відповісти на запитання, які можуть нанести потенційної шкоди суспільству. Можливо, в майбутньому держави або великі приватні корпорації зможуть розробити власні версії програм на базі машинного навчання з більш широким спектром відповідей, включаючи навіть найжорсткіші. Заборонити це буде неможливо, і будь-які спроби цього можуть виявитись марними.

Окрім сфери штучного інтелекту, Сергій Токарєв прогнозує стрімкий прогрес в таких індустріях, як-от big data та biotech. У якості прикладу останнього він згадує BigMind – проєкт, що займається синтезом білку.

Штучний інтелект також призведе до значних зрушень у сфері комунікацій – тобто полегшить роботу call-центрів та служб підтримки. Вже зараз штучний інтелект може автоматично генерувати ділові листи, що заощаджує багато часу та зусиль. А в майбутньому є можливим і такий варіант, що штучний інтелект буде комунікувати з іншими AI-системами, а люди будуть залучені в процес лише на найбільш важливих етапах.

“Ми найближчим часом навіть не помітимо, як будемо дедалі більше спілкуватися з ботами, не усвідомлюючи цього,” – каже засновник компанії Roosh.

Підприємець зазначає, що на ринку праці залишаться лише найбільш кваліфіковані фахівці, які будуть лиш керувати AI-системами. Тобто, наприклад, не буде потреби у тому, щоб утримувати цілий штат художників, які просто накидують скетчі та ідеї. Це буде робити вже штучний інтелект. А фахівцю вищого рівня лише залишатиметься відібрати найбільш релевантний варіант і далі його доопрацювати.

Згодом світ поділиться на дві частини: тих, хто створює алгоритми, та тих, хто використовує їх, впевнений ІТ-бізнесмен. Україна, звісно, буде належати до обох категорій одночасно, проте перш за все, українці будуть тими, хто створює алгоритми.

Смертельна пожежа на Тернопільщині: що сталося

На Тернопільщині найменші пенсії в Україні