Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Пацієнтам з Тернопільщини, які втратили зір, ввели нестерильний препарат

Препарат, який ввели людям у Чорткові 16 лютого, був нестерильним і незареєстрованим в Україні.

Про це повідомила директорка обласного Департаменту охорони здоров’я Ольга Ярмоленко, пише Суспільне.

Нагадаємо, на різке погіршення зору лютого поскаржилися одразу понад двадцять людей. Усі вони проходили лікування в офтальмологічному відділенні Чортківської райлікарні.

Пацієнти стверджували, що у них почалися проблеми із зором після проведення певних процедур. Усіх людей госпіталізували до офтальмологічного відділення Тернополя та повідомили про це поліцію.

За словами Ольги Ярмоленко, контрольно-експертна комісія, яка вивчає цей випадок, продовжує свою роботу. Вже відбулося перше засідання, де оглянули операційний журнал Чортківської лікарні. Наразі офтальмологічному відділу заборонили робити операції.

Оперативні втручання в офтальмонологічному відділенні на сьогоднішній день призупинені, але відділення працює. Там надаються медичні послуги інші, окрім хірургічних втручань. Ці лікарі, які надавали медичну послугу, станом на сьогоднішній день не працюють, – двоє лікарів на лікарняному, а троє відсторонені, – каже Ольга Ярмоленко.

Усіх людей прооперували в обласній лікарні, розповів директор закладу Василь Бліхар. За його словами, в людей був гострий ендофтальміт – гнійне запалення внутрішніх оболонок ока. Під час операції в Тернополі запальну тканину з ока забрали, далі пацієнтів відправили на реабілітаційне лікування до Чорткова.

Пацієнти отримують реабілітаційну допомогу. За останньою інформацією, яка була у нас в п’ятницю, один пацієнт в республіканському офтальмологічному центрі імені Філатова в Одесі, – розповіла Ольга Ярмоленко.

У трьох пацієнтів, з якими кореспонденти Суспільного спілкувалися 22 березня, зір повністю так і не відновився.

Ольга Ярмоленко назву препарату не назвала, проте сказала, що він не зареєстрований в Україні.

Було введено препарат, який не зареєстровано на території України. Є дослідження за 2 березня від фірми «Рош», за результатами якого препарат був нестерильний, і тому ця серія препарату від 3 березня заборонена для використання в Україні навіть з іншими цілями. У відповіді на інформаційний запит, який «Суспільне» отримало від Держлікслужби, йдеться, що у Чортківській лікарні використали незареєстрований препарат «Алтузан» від фірми Roche.

Офтальмологиня Інна Процюк, яка працює у польській клініці, а також викладає на кафедрі офтальмології у Варшавському медуніверситеті каже, «Алтузан» не сертифікований і в Європі.

Наскільки я знаю, в Європі купити його не можна, я не стикнулася з використанням «Алтузану» в клінічній практиці, – зазначає Інна Процюк.

Розслідує цей випадок і поліція. Відкрили кримінальне провадження за неналежне виконання професійних обов’язків медиками чи фармацевтами, розповів речник Нацполіції області Сергій Крета. За його словами, максимальне покарання за цією статтею – позбавлення волі до 2 років. Триває експертиза, медпрепарат вилучили.

Серйозна і курйозна ситуація: у селі біля Тернополя лелеки гніздуються на комині

Зайшла, узяла і пішла: у Тернополі жінка обікрала магазин (ВІДЕО)