Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

“Краса місцевості зачаровує”. На Тернопільщині туристів манить замок-фортеця (ФОТО)

Красу замку-фортеці Гербуртів, що у селі Кудринці Чортківського району, показала на світлинах у соцмережі тернополянка, редакторка видавництва “Підручники і посібники” Ірина Дворницька.

“До замку-фортеці Гербуртів, що у селі Кудринці (Чортківський район Тернопільської області) можна добратися лише бездоріжжям, маневруючи поміж численні великі і малі ями та вибоїни.

Саме тому цей замок, що височіє на крутому березі річки Збруч, серед туристів місце не дуже популярне. Однак краса місцевості, що розкинулася по обидва боки річки Збруч, зачаровує, – розповідає пані Ірина. – Річка Збруч ділить Кудринці на дві частини, одна належить Хмельницькій області, друга – Тернопільській.

У 1518 р. с. Кудринці отримало право на проведення двох щорічних ярмарків і щотижневих торгів. Місце було доволі небезпечним через постійні розбійні напади, а тому на початку XVI ст. власник Кудринців польський політичний діяч Ян Щенсний Гербурт (1567–1616) вирішив побудувати замок для захисту поселення. Фортеця мала чудовий природний захист: з одного боку — річка, з другого — яр з потічком. У стінах замку багато отворів, які використовували для стрільби з ручної зброї. Неглибока западина біля шестигранної вежі вказує на місце, де колись була криниця. Найбільша довжина замку всередині – 70 м, а ширина – 25 м. Стіни завтовшки 1,5 м.

Тут єдине на Поділлі родовище мармуру, і якщо уважно дивитися під ноги, піднімаючись до замку, можна легко побачити, як крізь траву проблискує яскраво-білий крихкий мармур.
Село і замок розташовані на потужних відкладах темно-сірих вапняків. У верхній частині товщі є прошарки аргілітів (аргіліт — каменеподібна глиниста осадова порода), де трапляються рештки перших наземних рослин. Цікаво, що такі скупчення рослин є лише в чотирьох місцях світу: Англії, Чехії, Північній Америці та в нас на Поділлі – у селах Кудринці і Трубчин”.

Фото: Олександр Гриців, Віктор Хіхловський, Віталій Гребелюк, Ірина Дворницька, Андрій Дворницький.

Як вибрати золоті ладанки на подарунок дитині, жінці та чоловіку

Сніг і мороз: у Карпатах 26 квітня вирує справжня зима (ФОТО, ВІДЕО)