Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Зроблено ще один крок для виселення упц мп з Почаївської Лаври

Верховна Рада зареєструвала проєкт звернення до уряду. В документі мовиться про розірвання з УПЦ МП оренди щодо споруд Почаївської Успенської лаври.

Детальніше з ситуацією навколо Лаври розбирався 24 канал.
Варто пояснити, що йдеться про проєкт постанови про звернення Верховної Ради України до Кабміну про розірвання з УПЦ МП договору оренди комплексів споруд Почаївської Успенської лаври. Цей проєкт вже отримав підтримку профільного комітету Ради.

У документі зазначили, що Почаївська лавра:

  • є джерелом “руського міра” на території ставропігійного монастиря в Україні;
  • у юрисдикції Української Православної церкви московського патріархату стала “форпостом антиукраїнських сил та осередком міжконфесійного протистояння й розбрату”.

Народні депутати України апелювали до закону України “Про свободу совісті та релігійні організації”. Він визначає, що:

  • культова будівля і майно у держвласності можуть передаватися у почергове користування двом або більше релігійним громадам за їх взаємною згодою;
  • без згоди – державний орган визначає порядок користування майном, уклавши з кожною громадою окремий договір.

Проте нардепи пригадали, що митрополит УПЦ МП Онуфрій заборонив своїм попам почергово проводити богослужіння.

Також депутати зазначили, що це рішення має значний суспільний запит, адже на сайті Офісу Президента збирають підписи з вимогою розірвати договір щодо Почаївської лаври та заборонити діяльність УПЦ МП.

Ба більше, Тернопільська обласна рада вже зверталась до прем’єра, голів Верховної Ради, СБУ, Генпрокурора, щоб повернути споруди Почаївської лаври у державну власність та розслідувати діяльність священників УПЦ МП.

У відповідь на запит Hromadske в Мінкульті розповіли, що оперативне управління Почаївською лаврою здійснює Кременецько-Почаївський державний історико-архітектурний заповідник. За його даними, у договорі від 2003 року йдеться про безплатне користування спорудами Почаївської лаври. Тобто це не договір оренди.

Згідно з законом про оренду державного та комунального майна від 2019 року, не можна передавати таке майно в безоплатне користування або позичку. Проте у законі не прописані конкретні дії щодо договорів безоплатного користування.

Там також пояснили, що до складу пам’яток Лаври входять 6 об’єктів:

  • Успенський собор;
  • Троїцький собор;
  • Монастирські келії;
  • Архієрейський будинок;
  • дзвіниця;
  • надбрамний корпус.

За даними Мінкульту, інші споруди, якими користується релігійна організація Свято-Успенська Почаївська лавра УПЦ МП у Почаєві, не входять до складу заповідника.

Джерело: 24 канал

 

За 3 місяці 111 мільйонів

Дружина Павліка показала елітний автомобіль за 50000 доларів, який сама собі подарувала (ВІДЕО)