Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Вирощує буйволів: екзотичне захоплення чоловіка з Тернопільщини

49-річний чортків’янин Олег Сович взявся за вирощування буйволів, мріє відкрити ферму. Раніше чоловік займався розведенням папуг, фазанів, павичів, декоративних качок, горлиць, амадинів, цуценят… Його історія – частинка циклу “Війна не завада”, який започаткувала Чортківська міська рада, щоб розповідати про людей, котрі не опускають рук і намагаються розвивати власну справу навіть у час війни.

Пан Олег придбав у Переходах маленьку занедбану глиняну хату в надзвичайно мальовничому місці, оповитому густими лісами. Щоденно трудиться там – треба підбілити, пошпаклювати, покосити. Крок за кроком йде до мрії за заздалегідь продуманому плану.
Поки що на фермі Олега Совича є два буйволи – чорний азіатський водяний буйвол та угорський сірий буйвол. Це дороговартісні та цінні породи. Чоловік каже, що на Тернопільщині він єдиний, хто взявся за таку справу. Чорних азіатських водяних буйволів в Україні є всього близько двох сотень, і один із них – у Чортківській громаді.

Протягом життя чоловік працював кухарем, зварювальником, обвалювальником м’яса, водієм, оператором котельні, а водночас весь час займався тваринництвом. Пан Олег каже, що, напевно, на світі більше немає людини, яка так любить тварин, як він. І переконаний – такою сферою повинен займатись лише той, хто по-справжньому любить це, а не лише бажає отримати прибуток. У дитинстві, зізнається, поки всі мріяли про іграшки та інші захоплення, властиві малечі, він хотів доглядати за коровою. І хоч ветеринарної освіти не має, знає про тварин усе і навіть більше. Це підтвердять, напевно, усі, хто з ним знайомий.

«Їздив у Закарпатську та Івано-Франківську області на буйволині ферми. Знайомився, розпитував, навчався. Коли привіз на свою ферму першого буйвола, то він був доволі кволим, мав авітаміноз. Я проколов його вітамінами, експериментую із кормами. Зараз він виглядає зовсім іншим!» – із неабияким захопленням розповідає.

Пан Олег каже, що буйволи – це не лише цінне молоко, з якого виготовляють моцарелу, та мармурове м’ясо, а й цікавий екзотичний туристичний об’єкт. «Мрію з молока буйволиці робити моцарелу. Якщо італійські монахи варили моцарелу, то і ми в Чорткові зможемо!».

Міський голова Володимир Шматько оглянув господарку Олега Совича. Переконавшись у його завзятості та бажанні розвивати власну справу, зазначив, що на засіданні сесії депутати розглянуть зміни до «Програми комплексного розвитку та підтримки сільського господарства», щоб чоловік зміг отримати щорічну дотацію на кожного буйвола у розмірі 3000 грн.

«Наша команда зараз, як ніколи готова підтримувати подібні починання. Тому, хто хоче працювати, платити податки, реалізовувати такі цікаві проекти, однозначно треба допомогти! Ми готові підтримувати фінансово, готові розглядати питання про надання земельних ділянок в оренду для реалізації задуманого тощо», – прокоментував Володимир Шматько.

У Тернополі попрощалися з командиром взводу Валерієм Дороховим (ФОТО)

Залишився 3-річний синочок: на Тернопільщині поховали Героя Івана Митулинського (ФОТО)