Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

До 150 тисяч грн штрафу або навіть тюрма: за що масово карають українців

В Україні передбачені багатотисячні штрафи за спалювання сухої трави, сміття, листя та іншої рослинності. В окремих випадках вони можуть перевищувати 100 тис. грн.

Так, спалювання трави, листя, сміття та іншої рослинності заборонено законом. Такі дії караються штрафом у розмірі від 3060 до 6120 грн.

Чому не можна палити листя й гілки?
Під час активного спалювання рослинних залишків із димом, який виділяється, у повітря вивільняється отруйна суміш, до її складу входять пил, оксиди азоту, чадний газ, важкі метали, бензопірен (може викликати у людини рак) та ін. До речі, земляний покрив, на якому спалюють траву, відновлюється аж через 5-6 років.

Спалювання рослинності спричиняє забруднення ґрунтів, повітря та води, а також може призвести до займання пожежі в лісових зонах.

Як передбачені штрафи в Україні?
Штраф для посадових осіб становить 15-21 тис. грн. Однак цифри можуть збільшитися, якщо пожежа переходить на великі території (поле, луг, пасовища) та на території природно-заповідного фонду.

Найбільші штрафи – 90-150 тис. грн – виписують за знищення чи пошкодження лісових масивів, зелених посадок навколо населених пунктів, вздовж залізниці. Якщо під час пожежі загинули люди, то можна отримати 2-5 років позбавлення волі.

Джерело: OBOZREATEL

На Тернопільщині 31-річний чоловік купував мотоцикл і втратив 50 тисяч грн

Окупація, поранення, ампутація… Історія подружжя військовослужбовців із Тернопільщини