Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Водяне або повітряне опалення: який спосіб ефективніший для приватного будинку

Якісний обігрів кімнат — один із найважливіших аспектів комфортного проживання у приватному будинку. Однак вибір відповідної системи може стати непростим питанням для власника, адже доступні різні варіанти, кожен з яких має свої переваги та недоліки.

У цій статті ми проведемо порівняння повітряного та водяного опалення, проаналізуємо їх особливості та розглянемо можливі варіанти рішень для вашого будинка.

водяне або повітряне опалення

Встановлення опалення повинні проводити тільки кваліфіковані спеціалісти. При грамотному проєктуванні, монтажі та періодичному техобслуговуванні обладнання обидва варіанти мають цілу низку переваг:

  • забезпечують рівномірне прогрівання приміщень будь-якої площі;
  • працюють безшумно;
  • дозволяють точно підтримувати необхідну температуру в окремих кімнатах;
  • обладнуються сучасною автоматикою та підключаються до системи «розумний дім»;
  • можуть встановлюватися в існуючих будинках або квартирах, а також багатоповерхових будинках, в яких передбачено автономне опалення квартир.

Головна відмінність водяного та повітряного опалення житлового будинку – це тип теплоносія, тому нижче розберемося в принципах роботи цих видів опалення.

Що таке водяне опалення?

В Україні багато хто не з чуток знайомий з опаленням, яке використовує як теплоносій воду, антифриз або сольові розчини. Рідина циркулює через труби та нагріває радіатори зі сталі, чавуну та алюмінію, теплу підлогу або фанкойли, які у свою чергу опалюють житлову площу. Серцем системи, що нагріває остиглий теплоносій, може бути котел, бойлер або тепловий насос типу «природне джерело – вода».

водяне або повітряне опалення

Мінуси водяного опалення

  • загроза прориву/затоплення при пошкодженні труб або радіаторів;
  • замерзання води взимку, якщо будинок не опалюється – теплоносій доведеться зливати.

Принцип роботи повітряного опалення у житловому будинку

Якщо говорити про інноваційні системи, то тут нагріте в теплообміннику повітря надходить у приміщення через вентиляційні канали в підлозі або стелі, що дозволяє швидко прогріти кожне приміщення будинку. У такий спосіб можна створити схему, яка додатково очищатиме/зволожуватиме свіже повітря і переключатиметься на кондиціювання в літній сезон.

Тут джерелом тепла може бути піч на газі / іншому доступному паливі; тепловий насос типу «природне джерело – повітря» або інверторний кондиціонер. На відміну від водяних систем, тут виключені загрози протікання. У разі поломки потрібно буде просто замінити деякі комплектуючі.

водяне або повітряне опалення

Недоліки

  • дороге встановлення системи, яку краще проводити на етапі будівництва будівлі або капітального ремонту з нуля;
  • важко трансформувати чи розширити готову комунікацію.

Альтернативні способи опалення повітрям

До систем повітряного опалення житла можна віднести теплові гармати, тепловентилятори, електричні чи газові конвектори, електрорадіатори та «теплу підлогу». А також інфрачервоні обігрівачі, які швидко нагрівають поверхні, що висвітлюються ІЧ-випромінюванням. Всі ці варіанти допоможуть опалювати житлові, комерційні, муніципальні чи виробничі приміщення без використання води.

Водяне чи повітряне опалення — яке рішення найкраще для приватного будинку?

Щоб зрозуміти, що краще, потрібно уточнити низку чинників, таких як кліматичні умови регіону, розмір та конструктивні особливості житлової площі, обсяг та призначення кімнат, наявність постачальників палива, бюджет та бажаний рівень комфорту. В Україні, де досить низькі температури зберігаються тривалий час, рекомендується використовувати системи, які забезпечують одночасно високу ефективність та економічність.

Як порівняти різні варіанти опалення у заміському будинку?

Візьміть аркуш паперу, опишіть обидві технології та порівняйте, що краще – водяне або повітряне опалення. Важливими будуть такі нюанси:

  1. Енергоефективність — відношення витраченої енергії до отриманого корисного тепла. Від цього залежатиме вартість опалювального сезону.
  2. Безпека — оцініть ймовірність протікання, займання, перегріву або інших несправностей, які можуть вивести з ладу систему. Візьміть до уваги доступність ремонту у вашому регіоні та витрати на пристрої, які мінімізують ці ризики.
  3. Доступність того чи іншого джерела енергії у вашому випадку.
  4. Можливість встановлення різних варіантів обладнання у вашому домі.
  5. Зручність використання та доступність необхідного функціоналу.
  6. Вартість проектування та закупівлі обладнання для реалізації задуманого. Спосіб та ціна монтажу – це можна дізнатися у прайсі провідної кліматичної компанії у вашому регіоні.
  7. Витрати на експлуатацію та обслуговування — сюди входять витрати на купівлю палива та щорічну профілактику, яка забезпечить безпеку та енергоефективність системи.

Обмін полоненими: ще 44 українці повертаються додому (ФОТО)

Нова проблема для України: нема кому працювати