Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У школі на Тернопільщині учні виростили весняні квіти

Минулорічного листопада квітникарі Нідерландів ініціювали благодійний проєкт Flowers4School, у межах якого запропонували українським школам по пів тисячі цибулин тюльпанів, гіацинтів та інших квітів, аби учні висаджували їх на шкільних клумбах. За задумом організаторів, це допоможе дітям впоратися зі стресом від війни. У благодійному проєкті взяла участь і Ангелівська школа Байковецької сільської ради Тернопільського району.

Як розповіла директорка навчального закладу Наталія Романяк, у посилці були цибулини тюльпанів, гіацинтів, нарцисів, первоцвітів. Разом із посадковим матеріалом отримали й невеличку інструкцію з садіння та подяку за участь у проєкті, – пише “Сільський господар плюс”.
За його умовами, квіти треба було обов’язково висадити минулого року, щоб вони перезимували. Тож не гаючи часу, учні восьмого і дев’ятого класів під керівництвом педагога-організатора Оксани Дідух взялися до роботи.
– Частину цибулин висадили у горщики, решту – у шкільну теплицю, – розповідає Наталія Романяк. – Цей період збігся із зимовими канікулами. Та незважаючи на це, учні приходили до школи і доглядали за рослинами. Вони з неабиякою цікавістю спостерігали, як із-під землі пробивалися перші паростки, як із кожним днем рослинки тягнулися догори. З величезним нетерпінням діти чекали, коли ж вони зацвітуть.

Це сталося саме за день до весни – 27 лютого. Першими своїм цвітом порадували червоні та рожеві тюльпани і блакитні гіацинти, які були висаджені у горщики.

– Наша школа перетворилася на квітковий рай, розцвіла в буквальному розумінні цього слова, – каже Наталія Орестівна. – Квітнула вона й щирими посмішками учнів. Задум організаторів проєкту вдався. Діти й справді на цей момент забули про війну. Вони милувалися цвітом, насолоджувалися їхніми пахощами, фотографувалися.

Тепер школярі та педагоги очікують цвітіння решти квітів, висаджених у теплиці. До речі, збудована вона у межах екопроєкту Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) «CROCus». Ангелівська школа була чи не єдиною на Тернопільщині, де юні ентузіастки, десятикласниці Софія Осух, Вероніка Олійник, Вікторія Ханас, Анна-Марія Закусіло, Інна Балик вибороли першість у цьому конкурсі. Ініціативні дівчата отримали 50 тисяч гривень на реалізацію свого задуму вирощувати у школі крокуси – ранньовесняні первоцвіти, занесені до Червоної книги України, з метою розширювати їх популяцію, запобігати зникненню, надихати усіх жителів громади висаджувати ці багаторічні квіти на своїх присадибних ділянках та у квітниках.

Ще трохи часу – і шкільна теплиця забуяє дивовижної краси первоцвітами, гіацинтами, тюльпанами, нарцисами. Після того, як «молоде покоління» цибулин помножиться і зміцніє, їх викопають і висадять на шкільних клумбах.
– Хочемо, щоб наша школа «купалася» у квітах, – каже директорка Наталія Романяк. – Бо вони і простір прикрашають, і настрою додають. А також прищеплюють дітям любов до праці та природи.

Марія БЕЗКОРОВАЙНА

Тернопільщина втратила ще одного Героя Ігоря Рожика

Медики врятували 16-річного юнака з Тернопільщини, у якого виявили великого гельмінта