Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Тернополі медики провели унікальну операцію (ФОТО)

Медики Тернопільської обласної клінічної лікарні провели емболізацію аневризми передньої мозкової артерії. Простішими словами, запобігли виникненню інсульту у пацієнтки та зберегли їй можливість продовження якісного способу життя.

Про це повідомили на сторінці медичного закладу у фейсбуці.

Як розповів нейрохірург, завідувач відділення нейрохірургії Тернопільської обласної клінічної лікарні Ігор Загрійчук, пацієнтка скаржилася на головний біль і під час обстеження МРТ у неї запідозрили аневризму передньої мозкової артерії. Під час госпіталізації їй провели повторне обстеження, а саме церебральну ангіографію, що й підтвердило діагноз.

Пацієнтці було проведено малоінвазивне хірургічне втручання. У таких операціях нам допомагає мій колега, завідувач нейрохірургічного відділення Волинської обласної клінічної лікарні Іван Степанович Бобрик. Проводимо ми ці операції ендоваскулярно, тобто на ангіографі, спільно з нашим колегою, завідувачем відділення інтервенційної радіології, кардіології та реперфузійної терапії Богданом Ярославовичем Маслієм, – розповідає Ігор Загрійчук. – Пацієнтці було проведено емболізацію аневризми передньої мозкової артерії. Тобто через судину вводиться катетер, по катетеру вводяться мікроспіралі і, таким чином, вилучається аневризму з кровотоку. Що ми цим добилися? Забрали загрозу в майбутньому для життя людини. Адже аневризма – це патологічний стан судини, стоншення стінки судини в одному місці на кшталт мішкоподібного випинання. А тому там де є це стоншення, це вже дуже велика загроза, що стінка судини може в будь-який час розірватися. Якщо це стається, то відбувається інсульт. Найчастіше це проявляється у віці від 30 до 60 років.

У чому особливість операції, то як пояснює нейрохірург, хірургічне втручання проводиться через невеликий прокол у стегновій артерії. Вводиться мікрокатетер до судини головного мозку, контрастується і через цей катетер ставляться мікроспіралі або стенти, або мікроспіралі і стенти залежно від випадку.

Через дві доби жінку виписали додому абсолютно без жодних неврологічних симптомів. Зараз вона спостерігається у сімейного лікаря. Почувається абсолютно нормально і здоровою, – підкреслює Ігор Загрійчук.

Як тернополянка втратила 35000 гривень: що сталося

З Тернопільського ставу виймали тіло чоловіка (ФОТО)