Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

В Україні штрафуватимуть за продаж черемші навіть з власного городу

На ринках почали продавати першу весняну зелень – черемшу. Однак зривати і продавати цю популярну весняну рослину заборонено, оскільки в Україні вона внесена до Червоної книги.

Продавцям черемші загрожує штраф до 3650 грн незалежно від того, чи продають вони лісову зелень, чи вирощену на власних грядках

“Оскільки черемша – рослина червонокнижна, то за її продаж загрожує штраф від 1700 до 3650 грн. Якщо людину затримали в лісі, коли вона зривала черемшу, тоді штраф від 510 до 850 грн, але додатково 62 грн за кожну цибулину за відшкодування збитків.

Аби зберегти цю рослину проводять спеціальні рейди працівники поліції, ми як екоінспекція та управління лісового господарства. От зараз черемша уже почала з’являтись, то плануємо такі рейди найближчим часом”, – розповів “Еспресо.Захід” начальник відділу державного екологічного нагляду (контролю) природно-заповідного фонду лісів та рослинного світу Держекоінспекції у Львівській області Богдан Катюбін.

Чимало людей на ринках продають не лісову, а домашню черемшу. Вона, як правило, світлішого кольору і має не такий насичений часниковий запах. Однак, виявляється, і таку рослину не можна продавати.

“Люди почали вирощувати на городах, так само як підсніжники і шафран. Але у законі немає винятків: де б ти її не виростив, продавати не можна. Росте на городі – нехай росте, а зривати і продавати не можна. Штраф буде такий самий, як за лісову”, – каже Богдан Катюбін.

Довгожителька з Тернопільщини відзначила 100-літній ювілей

Помер священник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ (ФОТО)