Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Як і гроші на комунальних платежах зекономити, і енергосистему розвантажити

Заощаджуємо електроенергію: поради як і гроші на комунальних платежах зекономити, і енергосистему розвантажити

Питання заощадження електроенергії для українців нині як ніколи актуальне. Від осені 2022 року економія світла стала не тільки особистою відповідальністю кожного, а й загальнодержавним інтересом. Від початку російських обстрілів української критичної інфраструктури, та, як наслідок, відключень електроенергії, енергетики закликають споживачів усіма можливими способами заощаджувати світло. Та це, за їхніми розрахунками, поки що приносить лише 7-20% економії. А подекуди – витрати електрики навіть зростають: бо ж споживачі, одразу після ввімкнення світла – одночасно вмикають всі електроприлади.

Як заощаджувати електрику, щоби і суми в платіжках зменшити, і допомогти енергетичній інфраструктурі пережити важкий період – розбирались в Центрі громадського моніторингу та контролю.

 Переведіть ваші прилади в економ-режим

 Із розвитком технологій, економити електроенергію стає простіше: енергоощадливих приладів стає все більше, а ті, які споживають більшу частину енергії – можна запрограмувати на роботу вночі.

Аби заохотити українців витрачати менше кіловат, український уряд запровадив безкоштовну програму обміну ламп розжарювання на економні LED-лампи і всього за 4 дні українці обміняли вже мільйон таких. Щоби обміняти, необхідно у додатку “Дія” залишити заявку, обрати відділення Укрпошти, де наявні лампи, та принести туди свої. Єдина умова — лампи розжарювання мають бути робочими.

У кого ж “Дії” немає – можна лишити заявку просто у відділенні Укрпошти.

Також варто обирати техніку, яка “вміє” заощаджувати: наприклад, розумні розетки, які вмикають або ж вимикають прилади у потрібний час. При купівлі нової побутової техніки – обирайте прилади класів енергоефективності А та А+. Вони – до 30% економніші, порівняно зі старими моделями.

Скоригуйте споживацькі звички

 Незначні зміни у повсякденній поведінці можуть заощадити до половини обсягу використаної електроенергії. Зокрема, у YASNO радять не залишати  прилади увімкненими в розетку, коли ними не користуються. Навіть в режимі очікування комп’ютер чи телевізор споживають електрику.

Також варто вимикати бойлер, коли він не потрібен, та зменшити температуру нагріву у робочому стані: 50-60 градусів може бути достатньо.

Допоможуть економити і зовсім непомітні деталі: приміром, в електрочайнику, який споживає найбільше електрики – варто кип’ятити лише той обсяг води, що потрібен саме зараз. А речі прати – якнайшвидше: для повсякденного одягу підійде і швидкий режим прання.

Користуйтесь приладами вночі

Встановіть двозонний лічильник електроенергії, щоби вдвічі менше платити за використане після 23:00 світло. Це вкладення дозволить у майбутньому суттєво зекономити на комунальних платежах. Таким чином, частину енергоємних приладів – бойлер, кондиціонер, обігрівач, зарядка телефонів та ноутбуків – можна перевести на нічний час роботи. А холодильник – і так працює цілодобово.

Загалом, таке рішення дозволить не лише заощадити на платіжках, а й розвантажити енергосистему у пікові години споживання.

Чи можна обманути генератор випадкових чисел в іграх на гроші

Війна забрала ще одного Героя з Тернопільщини