Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Як змінюються ціни на житло в Тернополі та Україні

Український маркетплейс DOM.RIA представив оновлений звіт власного аналітичного центру за січень 2023 року. В дослідженні проаналізував тенденції ринку: попит на житло із підземним паркінгом, популярність квартир на нижчих поверхів та із індивідуальним опаленням.

Огляд ринку новобудов

Тенденції
Станом на січень 2023 року, представлено 1866 новобудови усією Україною, що мають відкриті відділи продажу.

Беручи до уваги поверховість, на DOM.RIA 68% користувачів розглядають в новобудовах квартири до 4 поверху. Найбільше українці цікавляться житлом на другому поверсі – 21% від загальної кількості користувачів, що знаходяться у пошуку.
Українці також продовжують цікавитись житлом за програмою єОселя, найбільший попит за кількістю переглядів на DOM.RIA у Києві – понад 30% користувачів, далі – Львівська область – 15% та Івано-Франківська область – 10,66%. Нагадаємо, при подачі заявок громадянам слід враховувати, що наявні кошти програми вже повністю розподілені між банками-учасниками. Як повідомляє «Укрфінжитло», триває робота над залученням додаткового фінансового ресурсу для єОселі і вже до початку березня планується розпочати другий етап кредитування. До того позики за програмою отримуватимуть ті, хто вже має готове рішення банку та всі необхідні документи для придбання квартири. Варто також звернути увагу на те, що термін дії попереднього позитивного рішення банків складає 30 днів, тому, у разі необхідності, заявку варто буде оновити і подати повторно ближче до запуску другого етапу кредитування. Актуальна інформація щодо наступних етапів роботи єОселі, а також стан її реалізації систематично оновлюється на сайті «Укрфінжитла».

Ціни
Найвища середня ціна за м² в 1-кімнатній квартирі фіксується у Києві – 48 871 грн. Цікаво, що у січні в порівнянні до грудня ціна має мінімальний спад – на 0,2%, в грудні вартість була 48 947 грн. А якщо порівнювати вартість у січні 2023 року із січнем 2022 року, то бачимо цього року ріст ціни на 39%.

У Тернополі ціна за квадратний метр новобудови за даними огляду складає 22 130 грн. Це значно менше, ніж у Львові, та менше більш, ніж на 2500 грн, чим у Івано-Франківську.

Огляд вторинного ринку
Тенденції
Українці продовжують цікавитись житлом на нижчих поверхах. В столиці квартири до 5 поверху розглядали на 27% більше ніж житло вище 10 поверху.
Якщо аналізувати пропозиції вторинного житла за типом опалення, то наразі у Києві тільки 1,5% варіантів із індивідуальним газовим опаленням, 95% – це централізований тип опалення. Найбільше варіантів із індивідуальним газовим опаленням у Закарпатській області – 57%. У Київській області цей показник становить – 45%.
Попит на вторинне житло із індивідуальним опаленням, враховуючи газове та електричне, зростає майже по всі Україні. Якщо порівнювати січень та грудень минулого року, то в Київській області (без врахування Києва) 13,5% користувачів розглядають житло з індивідуальним опаленням, а, наприклад, на Вінниччині цей показник становить 48%.

Ціни
Наразі середня вартість 1-кімнатної квартири у Києві становить 88 246 доларів США, що на 10% більше ніж у грудні 2022 року та на 21% менше ніж у січні 2022 року. Середня вартість 2-кімнатної квартири в столиці – 110 214 доларів США, у порівнянні із груднем 2022 року ціна впала на 4,6%, а із січнем 2022 року – на 28%.
Найбільше падіння середньої вартості 1-кімнатної квартири (січень 2023 року до грудня 2022 року) зафіксовано на Херсонщині – 21%, на Житомирщині – 16% та на Вінниччині – 14%
Найнижча вартість 1-кімнатної квартири простежується на Сумщині – 23 439 доларів США, навіть попри зростання у 4,6% в порівнянні до грудня 2022 року.

“Франція вразила, але більше не поїду”. Історія кременчанки, яка евакуйовувалась за кордон

8 бригад, 1 ціль – знищити ворога: що таке «Гвардія наступу» (ВІДЕО)