Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Педагоги з Тернопільщини розробили модель перископа для військових

Педагоги Центру дитячої та юнацької творчості міста Бережани розробили модель перископа та змайстрували скоби для ріжків автоматів.Виготовляють це спорядження для українських захисників. Уже відправили на передову 35 перископів та близько двох тисяч скоб. Працюють і над іншими винаходами, щоб якнайбільше допомогти ЗСУ. Воєнні розробки в центрі творчості — справа чоловіків-педагогів, – пише “НОВА…”.

— Уже рік українські захисники захищають рідну землю, а ми в тилу робимо все можливе для їх підтримки, — розповів директор Центру дитячої та юнацької творчості міста Бережани Сергій Репецький. — Дізналися, що хлопцям на фронті потрібен перископ (оптичний прилад для спостереження з укриття). Можна купити готовий, але ми вирішили зробити потужніший — з моноокуляром із 17-кратним зумом. Замовили монокуляри, придбали каналізаційні труби, вирізали дзеркала, коліна — під кутом 45 градусів. Усе змонтували, відкалібрували, випробували і відправили першу партію на передову під Бахмут. «Це бомба!» — сказали воїни. Хлопці порівняли із заводським перископом із 3-кратним зумом, яким користувалися. Наш саморобний набагато краще приближує об’єкти.

Ініціатор виготовлення перископів — наш колега — 66-річний Ігор Грицишин. Спершу ми закуповували необхідні матеріали за власні кошти, потім організовували ярмарки, на яких продавали вироби, виготовлені руками наших педагогів та гуртківців, також вирішили спрямувати профспілкові заощадження. Тепер до збору коштів на закупівлю матеріалів для перископів долучається колектив та учні Бережанського ліцею №2. Радіємо, що можемо бути корисними. Перископи дуже потрібні піхоті та розвідувальним підрозділам, тож майструємо. Наш Ігор Степанович колись працював на заводі, має верстат, який пресує пластмасу. Виникла ще одна ідея — виготовляти скоби для ріжків автоматів. Пробували спершу друкувати на 3-D-принтері, а потім замовили на заводі в Тернополі дві прес-форми. Про потребу в скобах для зброї дізналися від нашого земляка — командира розвідки. Військові часто скручують ріжки автомата ізострічкою, проте в лежачому бою в нижній магазин потрапляє ґрунт, тож автомат забивається. Скоби дають можливість закріпити два ріжки автомата набоями вгору.

До 8 років тюрми: на Тернопільщині спіймали трьох злочинців, які обкрадали магазини

Українські біженці в Чикаго не могли стримати сліз від пісень тернопільського гурту