Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На ремонт шкільного укриття на Тернопільщині витратили пів мільйона гривень

«Коли підемо на казочки дивитися?» — запитують вихованці початкової школи села Чернелів-Руський, що в Байковецькій громаді. Малюнки з казок — на стінах в укритті закладу.

Вчителі й вихователі, звісно, воліють, щоб не доводилося іти з малечею в підвал, щоб не було повітряних тривог і ракетних атак. Та добре, що вдалося відремонтувати укриття — єдине в селі, та ще й розмалювати. На його ремонт витратили пів мільйона гривень. Багатьом навіть більшим школам доводиться лише мріяти про таке. «НОВА…» поцікавилась у директорки школи села Чернелів-Руський Наталії Івахової, яких зусиль докладено, щоб привести до належного стану закинутий підвал.

Не простий підвал, а протирадіаційне укриття

Під час ракетних атак росією по Україні учням та вихованцям дитсадків доводиться сидіти в підвалах навіть по кілька годин. У Чернелеві-Руському дітвора легко адаптувалася до нинішніх складних реалій.
— Укриття в нашій школі може вмістити понад 50 осіб. У закладі є два класи (16 учнів) та група дошкільнят (22 діток), тож усім вистачає місця. Шкільне укриття — єдине в Чернелеві-Руському, тому дуже важливе, — розповідає Наталія Іванівна. — Це не простий підвал, а протирадіаційне укриття, споруджене у 80-их роках минулого століття. Маємо технічний паспорт на нього. Єдине, що укриття було занедбане, там стояла вода. Зробили капітальний ремонт, підлогу виклали плиткою, облаштували два туалети з доступом для осіб з інвалідністю. Байковецька громада вклала великі кошти, щоб створити безпечні умови для перебування наших дітей, щоб ми з чистим сумлінням щодня приймали малечу. На ремонт укриття ми витратили пів мільйона гривень. Це багато як для нашої невеликої школи.
Торік восени у Тернополі відбувалася освітня конференція педагогів з усієї України. Учасники заходу, які мали змогу відвідати одну зі шкіл нашої громади, були приємно вражені станом укриття. Коли ми розповіли, які кошти витрачено на ремонт, то вони аж за голову взялись. Директорка гімназії з іншої області розповіла, що їй виділили на ремонт укриття лише 50 тисяч гривень. А що за таку суму можна зробити? Хіба що косметичний ремонт. Добре, що голова нашої громади Анатолій Кулик та начальниця освіти Віра Коршняк дбають про пріоритетні напрямки під час війни.

Півтора місяця творили казку пензликами

У більшості шкіл Байковецької громади за минулий рік відремонтували укриття, а восени ще й оголосили конкурс на кращий розпис стін сховищ.
— Усе почалося з того, що до однієї зі шкіл нашої громади мали приїхати гості, тож там розмалювали укриття. Зобразили квіти, повітряні кульки, нотний стан — щоб дітям було комфортно і не боялися заходити в укриття, — продовжує директорка школи села Чернелів-Руський. — Сім шкіл громади підтримали добру ініціативу й узялися за фарби і пензлі. У нашій школі маленькі діти, найстаршим учням — дев’ять років, але ми також захотіли долучитися. Наші вчителі й вихователі розповіли про конкурс малечі. Всі загорілися бажанням прикрасити наш простір. Вирішили зобразити на стінах сюжети українських казок. Пригадали, які дітям найбільше подобаються, прислухалися до їхніх пропозицій. «Казкове укриття» — придумали назву. Півтора місяця ми всі спільно розмальовували стіни. Завгосп підказав, які краще купити фарби, щоб надійно тримались і не були шкідливими. Для малюнків на зріст людини потрібно було багато кольорів фарб. Використали понад 20 банок барвників. «Головну скрипку» в творчому процесі тримала наша талановита помічниця кухаря Анна Копач. Її донечка навчається в другому класі. Малеча допомагала нам створювати малюнки казок, а найголовніше — надихала. Вся наша шкільна спільнота певним чином долучилася до цього проєкту. Коли Аня творила казки, її заміняли кухарі, прибиральниці, тож це і їхня заслуга. Як тільки у мене була вільна хвилина, я теж спускалася до підвалу й допомагала. Увесь коридор — пригоди Колобка. У кімнаті дошкільнят — Курочка Ряба, у старшокласників — Лисичка і Журавель, Коза і семеро козенят, Півник та мишенята Круть і Верть, герої «Ріпки», Солом’яний бичок та ін. Ще ми створили розвиваючу стіну — зобразили шлях від зернини до хлібини. Дітям сподобалося!

Приз за перемогу — 150 тисяч гривень

Гідно оцінила розпис укриття в Чернелеві-Руському конкурсна комісія, до якої увійшли представники учнівського самоврядування шкіл громади. Найбільше голосів віддали за творче втілення казок у Чернелеві-Руському.

— Надзвичайно приємно, що за нас так активно проголосували школярі з інших сіл, — радіє Наталія Іванівна. — За перемогу в конкурсі керівництво Байковецької громади передбачило приз — 150 тисяч гривень. Для нашої школи це велика підмога! Наразі обдумуємо, на що найдоречніше використати кошти. Хочемо купити технічні засоби для школи і дитсадка, щоб мати більше можливостей для візуалізації. Нам також потрібні обігрівачі в укриття, щоб дітям було тепло. Ми зробили там гідроізоляцію, але ще трошки є сирість, тож плануємо встановити вологоприймач.
Укриття для дітей тепер не страшне. Починається повітряна тривога, одягаються у верхній одяг і переміщаються з учителями і вихователями в гарний простір з казками. Вихованці дошкільної групи з цікавістю заглядають на Курку Рябу, доторкаються пальчиками. Старші переказують сюжети зображених казок. Це водночас і навчальний момент. Ми принесли у підвал іграшки, конструктори, пазли, книжки. Є два ліжка, щоб діти могли прилягти, якщо втомляться. У кімнаті школярів розставили парти і стільці, тож при потребі можна проводити заняття. Днями під час повітряної тривоги наші дітки вчилися в укритті водити гаївки. Цікаво і без стресу! Воєнні реалії складні, мусимо долати різні виклики… Але ми на своїй землі — сильні. У нашій школі навчаються двоє хлопчиків, які приїхали із зони бойових дій: один — із Покровська, другий вибирався із окупованої частини Запоріжжя, де був у бабусі й дідуся. Багато настраждався, потрапив під обстріли, попросився до машиніста потяга… Приїхав сюди до свого батька. У садочку є хлопчик із Сіверськодонецька. Чекаємо якнайскорішої перемоги України, а відремонтоване укриття не пропадатиме. У тому приміщенні можна в майбутньому облаштувати спортзал, різні гуртки для дітей. Казкові кімнати мають дарувати радість!

З якими хворобами не призвуть до армії

Родина композитора з Тернопільщини, яка живе в Канаді, допомагає ЗСУ