Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Жінка, яка оживляла глину. На Тернопільщині відкрили виставку відомої керамістки

У Борщівському обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку авторських робіт відомої художниці, майстрині-керамістки з Борщівщини Лідії Стасюк. 10 лютого їй мало б виповнитись 75 років, та доля відвела лише 63. Проте вона встигла зробити чималий внесок у розвиток українського мистецтва.

«Народилася Лідія Стасюк у селі Королівка в селянській родині. Батько був ковалем, мати — вишивальницею. Від них, мабуть, Лідія успадкувала потяг до мистецтва, тому вступила до Тернопільської обласної школи художників-оформлювачів, а згодом — на відділення художньої кераміки Косівського технікуму народних художніх промислів, — розповіла завідуюча відділом Борщівського обласного краєзнавчого музею Олена Дудар. — У 1971 році захистила диплом квадриптихом «Дитинство» — чотирма розписаними декоративними тарілками. Після закінчення технікуму повернулася в рідне село і взялася вдосконалюватись у кераміці, оскільки розуміла, що глина — її улюблений природний матеріал, який оживає в руках. Майстриня виготовляла керамічні тарілки та оздоблювала їх декоративним розписом, а також створювала глиняні фігурки малої форми. Була активною учасницею районних, обласних та всесоюзних виставок. За участь в них нагороджена численними грамотами і подяками. У 1972 році Лідія Стасюк отримала найвищу нагороду — золоту медаль і диплом першого ступеня за свою роботу «Вівчар» на республіканській мистецькій виставці. Згодом разом із чоловіком Володимиром працювала в художній майстерні (філії Тернопільського художньо-оформлювального комбінату) в Борщеві аж до його закриття.

Виготовляла монументально-декоративні пласти, якими оформляла громадські та культурні заклади Борщівщини та області». Авторству Лідії Стасюк належить оформлення музею Тараса Шевченка в Борщові, центральної аптеки, «Поляни казок» у дитячому таборі «Лісова пісня», ресторанів, дитячих садків, Будинку культури в Гуштині, санстанції, поліклініки в Мельниці-Подільській та багато інших закладів.
У творчому доробку мисткині не тільки керамічні розписані тарілки, вази, а й фігурки звірів, казкових персонажів, людей, рельєфні керамічні пласти, барельєфи, картини. На замовлення місцевої влади Лідія створила герб Борщова, а також відтворила герб Королівки. Разом із чоловіком та сином Олегом вона взялася за монументальну скульптуру. Фігури святих, що виготовила Лідія, є в Королівці, Борщові та багатьох інших населених пунктах. Її ангели-охоронці є оберегами доріг Борщівщини.
Роботи майстрині свого часу були придбані музеями Борщова, Тернополя, Києва, Маріуполя та інших міст, а також зберігаються в приватних колекціях України, Польщі, Франції, Німеччини.

На Тернопільщині помер відомий священник (ФОТО)

230 дітей у Заліщиках отримали солодкі гостинці