Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Ексклюзивні щити для президентів Польщі та Литви створив іконописець із Кременця

Іконописець Андрій Охоцький із Кременця створив унікальні щити в подарунок для президентів Польщі та Литви.

Під час зустрічі з президентами Польщі Анджеєм Дудою та Литви Ґітанасом Науседою президент Володимир Зеленський подарував їм ексклюзивні експонати від проєкту ArtArmor.

Це ікони “Юрій Змієборець” з прапорами Польщі та Литви, написані на бронеплитах у рамках проєкту ArtArmor.

Автор робіт – іконописець Андрій Охоцький, випускник Кременецької обласної гуманітарно-педагогічна академії ім. Тараса Шевченка кафедри мистецьких дисциплін та методик їх викладання.

“Віримо в те, що ексклюзивні експонати нашої виставки знайдуть гідне місце в музеях Польщі та Литви, а також спонукають польських та литовських митців взяти участь у створенні інших експонатів”, – написали на сторінці ArtArmor.

ArtArmor – це унікальний проєкт, що поєднує нібито несумісні, часом навіть антагоністичні, явища: мистецтво й мілітарність. А точніше – бронеплити, захисне спорядження українських військових, що через влучання ворожих куль чи уламків уже непридатне для використання в бойових умовах. Навіть розбиті й понівечені плити продовжують боронити життя – уже в рамках проєкту ArtArmor, який дає їм другий шанс виконати свою захисну місію. Вони стають основою для артоб’єктів, які створюють знані в Україні та за кордоном митці.

Найвищі пенсії у киян, а найнижчі на Тернопільщині

“Захищав наш спокій, наше майбутнє”. Загинув 23-річний захисник із Шумської громади