Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Сім’я з Тернопільщини вирощує екзотичні рослини (ФОТО)

13 видів екзотичних рослих вже багато років вирощують Леся та Степан Попики з села Ценів Козівської громади. Цього року в умовах відключень електроенергії така справа не з легких, адже рослини потребують постійного тепла. Проте власникам унікальної теплиці вдається підтримувати ріст і буяння зелені взимку, пише Терен.

Справу розпочав батько Степана Попика ще близько 14 років тому. Мирослав Степанович збудував енергоощадну теплицю, яка була вкопана в землю на 1,5 метра, та почав вирощувати банани, лимони, апельсини, мандарини та інжир. Пізніше родинним хобі, яке переросло в невеликий бізнес, почав займатися син Степан разом з дружиною Лесею.

«Нам завжди хотілося мати свої та натуральні фрукти, без хімічної обробки. Тому працювали над тим, щоб мати таку кількість плодів,  аби вистачало нам і можна було пригостити друзів та родичів. З часом з’явилося багато охочих посадити такі рослини у себе вдома, тому мій чоловік вирішив працювати у цьому напрямку та весь свій вільний час проводив у теплиці», – розповідає Леся Попик.

Цьогоріч сім’я Попиків смакує лимонами, апельсинами і мандаринами. Достигають грона бананів, папайя, вже є маленькі плоди інжиру та ягоди муррайї.  Кожна з цих рослин смакує по-особливому.

“Найбільше нам до вподоби апельсин, а саме сорт Вашингтон-Новел. Він набагато солодший, ароматніший та соковитіший, ніж магазинні плоди. Навіть шкірка цього апельсина солодка. Ну і звичайно, король у нашому екзотичному саду – це лимон. Ми не пригадуємо, коли ми купували на ринку цитруси. Все своє, домашнє”, – каже співрозмовниця.

Для вирощування цитрусових потрібна температура не нижче +8°C, а для деяких тропічних – не нижче +18. В умовах постійних відключень електроенергії таку температуру в теплицях підтримувати важко, але екзотичному саду блекаут не страшний!

“У наших теплицях вже багато років є парове опалення, тому труднощів немає. Опалюємо дровами, відповідно електроенергію не використовуємо. Рослини почувають себе чудово та приносять гарний урожай”, – зазначає Леся Попик.

Деякі з екзотів можна вирощувати в кімнаті

Деякі з екзотичних рослин легко пристосовуються до кімнатних умов. Це, до прикладу, лимон, апельсин, мандарин, банан, кава, ананас, муррайя, гранат, інжир, лавр, мирт. Проте є й такі, за якими доглядати дома буде вкрай важко, або навіть неможливо.

Така справа вимагає неабияких зусиль та багато часу, адже за рослинами постійно потрібно доглядати.

“Особливо гаряча пора – це весна. Тоді проводимо живцювання рослин та пересаджування укорінених живців. Літом також багато роботи, – потрібно поливати та підживлювати рослини. Також в цей період температура в теплиці дуже висока, тому ми мусимо притіняти її для того, щоб листочки рослин не отримали опіків, – розповідає господиня теплиці”.

Наразі сім’я Попиків продає усі саджанці, крім папайї та ківі. Щодо плодів, то придбати можна лимони вагою 300-500 грам. З часом планують продавати і апельсини та мандарини, адже саме цитрусові користуються найбільшим попитом.

“Дуже легко займатися тим, що любиш і що приносить тобі задоволення та заробіток”, – каже Леся Попик. 

  

Помер багаторічний керівник Тернопільського обласного театру ляльок (ФОТО)

На Тернопільщині жінка хотіла отримати фінансову підтримку від держави і втратила 23000 грн