Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Для України готують фінансовий “Рамштайн”. Подробиці

Україна разом із союзниками у четвер, 26 січня, запустила Міжвідомчу донорську координаційну платформу для підтримки відбудови, відновлення і реконструкції країни.

Як повідомляє пресслужба Єврокомісії, платформа забезпечить тісну координацію міжнародних донорів і фінансових організацій та дозволить передавати Україні допомогу «узгоджено і прозоро».

У першому засіданні взяли участь представники України, Євросоюзу, країн Великої сімки, Європейського інвестбанку, Європейського банку реконструкції та розвитку, Міжнародного валютного фонду та Світового банку. В майбутньому донорів може побільшати.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Telegram перерахував ключові завдання платформи:

забезпечити «ритмічну бюджетну підтримку» України в 2023 році;
спланувати і забезпечити початок відновлення України (чотири пріоритети — відновлення енергетики, гуманітарне розмінування, відновлення житла, критичної і соціальної інфраструктури);
координація фінансових інструментів підтримки економіки та приватного сектору.
Заступник виконавчого директора МВФ Владислав Рашкован у Facebook уточнив, що співголовами платформи є заступник радника президента США з питань нацбезпеки Майк Пайл, гендиректор Єврокомісії з питань сусідства і розширення Герт Ян Купман та представники України — міністр фінансів Сергій Марченко (співпрацюватиме з міністром розвитку громад та інфраструктури Олександром Кубраковим) і перша віцепрем’єрка — міністерка економіки Юрія Свириденко.

Президент України Володимир Зеленський раніше закликав країни ЄС створити “фінансовий Рамштайн” для допомоги Україні в реконструкції та відновленні економіки.

Тернопіль похвалили за прозорість

Був актором, знімався в кіно і загинув на війні: на Тернопільщині поховали Героя