Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Збаражі і Бучачі знімали музичний фільм про відомого композитора

Хор Воскресіння з Івано-Франківська під керівництвом Володимира Рудницького побував з творчим візитом на Тернопільщині у рамках проєкту “Кирило Стеценко. Милість миру”. Хористи виконали твори відомого українського композитора у наших двох храмах –  Воздвиження Чесного Хреста Господнього у Бучачі (монастир отців-василіян) та у Костелі святого Антонія з Падуї у Збаражі.

Присвячений мистецький хоровий проєкт до 140-річниці від дня народження геніального українського композитора Кирила Стеценка. Хористи репрезентують шість творів знаменитого піснеспіву сакральної частини літургії, що виконується під час перетворення хліба та вина в тіло та кров Христа. Виконують твори у різних храмах України, знімають музичний фільм, – повідомили на сторінці Музичної спілки Івано-Франківська.

Кирило Григорович Стеценко (1882-1922) – український композитор, хоровий диригент і громадський діяч, засновник Республіканської капели УНР, створеної для просування ідеї незалежної України та популяризації української музичної культури за кордоном. Входив до складу Собору, який проголосив створення Української Автокефальної Православної Церкви.
Один з яскравих представників хорової музики епохи романтизму. В його доробку «Літургія Св. Іоана Золотоуста», «Всенощна» та «Панахида», присвячена пам’яті М. Лисенка, кантати, хори та капела і з фортепіанним супроводом та обробки українських народних пісень. А ще понад 30 солоспівів на слова українських класиків, музика до п’єс, опери, колядки та щедрівки.
Стеценко пройшов шлях від учителя гімназії і регента хору духовної семінарії до священника. Завжди ніс до людей розуміння краси і добра — того, що дає справжнє мистецтво.

Зеленський збирав Ставку: що сталося, про що говорили

Ні генераторів, ні коштів: житель Тернополя віддав шахраю 50000 грн