Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

ЄС і НАТО готують екстренне звернення до рф

Євросоюз і НАТО підготували спільний заклик до росії негайно припинити війну та вивести свою армію з України. Про це повідомляє “Українська правда” з посиланням на американське видання Politico.

Як пише видання, очікується, що незабаром ЄС і НАТО офіційно оприлюднять спільний заклик до Росії припинити війну і залишити Україну.

За словами дипломатів, декларація, з якою частково ознайомилося Politico, готувалася більше року, але затримувалася через напруженість у відносинах між Туреччиною і Кіпром.

Два дипломати повідомили виданню, що декларацію представлять найближчим часом, ймовірно, в найближчий понеділок чи вівторок, або ж на початку 2023 року, якщо на заваді стане робочий графік під кінець року.

“Хоча текст  здебільшого нічим не примітний, надання йому офіційного статусу стало б значним дипломатичним досягненням, зважаючи на місяці, які пішли на його підготовку”, – наголошує видання.
Зазначається, що текст декларації узгоджувався в основному між офісом голови Європейської Ради Шарля Мішеля, Єврокомісією і НАТО.
За інформацією Politico, у майже остаточному проєкті ЄС і НАТО закликають росію “негайно припинити цю війну і вивести свої війська з України”, а також підтверджують свою “непохитну і постійну підтримку її незалежності”.

Видання пише, що у декларації вони також погодилися “повністю підтримувати невід’ємне право України на самооборону і вибір власної долі”, та наголошують, що “жорстока війна росії” “загострила продовольчу та енергетичну кризу, яка зачепила мільярди людей по всьому світу”.
Що цьому передувало: Раніше ЗМІ повідомляли, що Захід допускає постачання Україні нових винищувачів для здобуття “вирішальної переваги” над рф.

Спортсмен з Тернопільщини здобув «золото» на Кубку світу (ФОТО)

Розіграш призів у Instagramі: жителька Тернопільщини втратила 50000 грн