Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Тернопільському вузі створили на 2000, 3000 та 6000 кВт генератори-утилізатори, які працюють на біовідходах (ФОТО)

У Центрі енергоефективних технологій ТНПУ розробили потужні генератори вартістю понад 3 мільйони гривень

Про те, що науковому парку ТНПУ «Енергоощадні технології» – бути, повідомили в Тернопільському національному педагогічному університеті ім. В. Гнатюка.

«Центр енергоефективних технологій ТНПУ (ЦЕТ), очолюваний д.т.н., професором Валерієм Федорейком, завершив виробничі випробування чергового генератора-утилізатора потужністю 3000 кВт на технологічному обладнанні науково-виробничого об’єднання «Енергоощадні технології», – поділилися в університеті.

Проводяться роботи для його серійного виробництва. Вартість розробки 3-4 млн. грн, в залежності від комплектації. Термін окупності становить 3 місяці.

Продовжується монтаж й наладка генератора-утилізатора потужністю 6000 кВт для найенергоємнішої технології сушіння зерна на базі зерносушарки ДСП-50.

«На початку 2023 року в ЦЕТ планують отримати три типи вихрових генераторів-утилізаторів потужністю 2000, 3000 та 6000 кВт для різних технологічних процесів. Розробки повністю автоматизовані і є на 100 % українським продуктом. Вони працюють в сегменті зеленої енергетики на біовідходах з однорічним циклом відновлення обсягом 25…27 млн. тон (для України), що в енергоеквіваленті адекватно 10 млрд. метрів кубічних природного газу», – розповіли у ТНПУ.

Університет відвідали керівники Дніпровської політехніки та Інституту проблем машинобудування Національної академії наук України. Готується спільний науковий європейський проєкт на базі ЦЕТ. Ці організації визначені партнерами наукового парку ТНПУ ім. В. Гнатюка «Енергоощадні технології», організаційно-юридичне оформлення якого стартувало в жовтні 2022 року.

Почаївську лавру хочуть передати у власність держави

Росія втратила в Україні вже понад 100 тисяч окупантів й тисячі одиниць техніки – Генштаб