Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Як змінились статки найбагатших бізнесменів України у рік війни

Аналітики видання Forbes зазначили, що статки найбагатших 20 бізнесменів порівняно з початком лютого 2022 впали більш як на $20 млрд – до $22,5 млрд. При цьому Forbes виключив із переліку деяких бізнесменів з низки причин, пише ДС.

“Воєнний рік значно прорідив список найбагатших. Ми зібрали бізнесменів, що мають високі шанси не потрапити до рейтингу, якби його таки складали. Причини різні: втрата громадянства, бізнесові негаразди і зрада батьківщини”, — коментують рейтинг аналітики. У перелік не ввійшли Ігор Коломойський, Вадим Єрмолаєв (втрата громадянства), Микола Удянський, Костянтин Григоришин, Іван Фурсін (проблеми з бізнесом), В’ячеслав Богуслаєв (підозра в держзраді) та Віктор Медведчук (звинувачення в держзраді).

Рік активних бойових дій внаслідок російської воєнної агресії — не найвдаліший час мірятися статками. Чимало активів лідерів рейтингу зруйновано, окуповано чи ушкоджено.

Найбільших матеріальних втрат через війну зазнав Рінат Ахметов, який є найбагатшим українцем – він втратив 9,3 млрд доларів: пошкоджено металургійні, енергетичні та аграрні активи, закрито медійний бізнес “Медіа Група Україна”.

Двадцятка найбагатших людей України виглядає так:

  1. Рінат Ахметов, власник компаній “Метінвест” та ДТЕК. Станом на грудень 2022 року Forbes оцінює його статки у 4,4 мільярда доларів, в той час, як у лютому вони оцінювались у 13,7 мільярда доларів.
  2. IT-підприємець та один із засновників компанії Grammarly Максим Литвин із 2,3 мільярдами доларів. До початку війни його статки оцінювались у 4 мільярди доларів.
  3. Співзасновник Grammarly Олексій Шевченко із 2,3 мільярдами доларів. Як і Литвин, від початку війни він втратив близько 1,7 мільярда доларів.
  4. Віктор Пінчук, власник компанії “Інтерпайп”. Його активи видання оцінило у 2,2 мільярда доларів, що на 400 мільйонів менше від довоєнних 2,6 мільярда доларів.
  5. Власник металургійної компанії Ferrexpo Костянтин Жеваго із 1,4 мільярдами доларів — до війни його статки оцінювались в 1,4 мільярда.
  6. Олександр і Галина Гереги, власники компанії “Епіцентр К”. За оцінкою Forbes, їхні активи сягають 1,2 мільярда доларів, до війни оцінювались в 1,8 мільярда.
  7. Співзасновник IT-компанії Revolut Влад Яценко. Від початку війни оцінка його статків не змінилась та становить 1,1 мільярда доларів.
  8. Вадим Новинський, власник промислово-інвестиційної групи “Смарт-Холдинг”. Від початку війни він втратив 3,5 мільярда доларів, станом на грудень 2022 його активи оцінюються в мільярд доларів США.
  9. Співзасновник групи “Приват” Геннадій Боголюбов, який опинився на дев’ятому місці, за 10 місяців повномасштабної війни збіднішав рівно вдвічі — до 1 мільярда доларів.
  10. Сергій Тігіпко, власник фінансово-промислової групи TAC, та “Універсал Банку”. Через війну він вибув з рейтингу мільярдерів та нині має активів на суму близько 870 мільйонів доларів, в той час, як в лютому цього року його статки оцінювались у 1,5 мільярда доларів США.
  11. Макс Поляков, засновник компанії Noosphere Ventures, яка працює у сфері IT та космічних технологій. Його статки аналітики Forbes оцінили у 800 мільйонів доларів.
  12. П’ятий президент та засновник корпорації Roshen Петро Порошенко, його статки оцінюються у 730 мільйонів доларів. До початку війни вони оцінювались у суму 1,6 мільярда доларів.

13. Юрій Косюк, власник компанії МХП. Його бізнес у сфері харчових та агротехнологій оцінюється в 520 мільйонів доларів, до війни — 780 мільйонів.

  1. Власник компанії Brursima Микола Злочевський із 500 мільйонами доларів. На лютий 2022-го статки бізнесмена оцінювались у 540 мільйонів доларів США.
  2. Віталій Хомутиннік, власник компанії “Укрнафтобуріння”. Його активи Forbes оцінює в 490 мільйонів доларів США. Відтак за 10 місяців війни Хомутинніку вдалося збагатитись на 25 мільйонів доларів.
  3. Андрій Веревський, власник агропромислової компанії Kernel. Нині статки бізнесмена оцінюються в 400 мільйонів доларів, до війни — 520 мільйонів доларів.
  4. IT-підприємець, засновник SoftServe Тарас Кицмей. За 10 місяців війни він збагатився зі 190 до 360 мільйонів доларів США.
  5. Бізнесмен, який працює у сфері нерухомості та IT, засновник компанії CIG Степан Черновецький. Його активи оцінили у 350 мільйонів доларів, до війни — у 545 мільйонів доларів США.
  6. Олександр Ярославський, засновник фінансово-промислової групи DCH, із 340 мільйонами доларів. Аналітики оцінюють його довоєнні статки у мільярд доларів США.
  7. Олександр Конотопський, засновник технологічної компанії Ajax Systems. Його активи оцінені в 320 мільйонів доларів, до війни — 340 мільйонів доларів США.

 

Борщівщина плаче: сотні людей прийшли попрощатися із молодим Героєм (ФОТО)

За два дні – 200 скарг, більшість діти: на Чортківщині різко зросла захворюваність на ГРВІ