Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

“Тим, хто врятував світ”. У Тернополі вшанували пам’ять учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС

Напередодні Дня вшанування пам’яті учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС відбулася зустріч керівництва Тернопільської обласної організації “Союз Чорнобиль України” Олександра Деркача і Володимира Чарторинського з начальником відділу культури, охорони культурної спадщини департаменту культури та туризму Тернопільської обласної військової адміністрації Наталією Собкович, заступником директора з наукової роботи Тернопільського обласного краєзнавчого музею Наталією Чекановою та працівниками музею.

“Голова громадської організації ознайомив з новоствореною експозицією, що відтворює події з 1986 року до сьогодення. Привернула увагу інсталяція з символічним написом “Тим, хто врятував світ”, яка беззвучно кричить слова подяки усім, хто віддав своє здоров’я та життя заради інших. Особливе місце в експозиції відведено іконі “Чорнобильський Спас”, у композиції якої образи святих охороняють живих ліквідаторів аварії. Художник Богдан Новицький виконав копію ікони, а її обрамлення вишивкою “Діброва” ретельно скомпонувала та колористично вирішила майстриня Тетяна Гураль, – повідомили на сторінці Тернопільського обласного краєзнавчого музею.

Громадська організація “Союз Чорнобиль України” не залишається осторонь важких випробувань у вирі теперішніх подій. Результати плідної волонтерської роботи висвітлено у вітринах та на стендах музею. Після розповіді Олександра Деркача про унікальні експонати було озвучено й плани організації щодо подальшого розвитку. Обговорювалися напрямки співпраці “Союзу Чорнобиль України” з закладами освіти та культури міста, зокрема, Тернопільським обласним краєзнавчим музеєм.
На розгляд висунуто дві дати: 14 грудня (День вшанування пам’яті учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС) і 26 квітня (День вшанування пам’яті аварії на Чорнобильській АЕС) – як можливість організації спільних заходів та акцій”.

«Воюємо, лікуємо і тримаємо тил». Психологиня з Тернопільщини допомагає родинам військових

Тернопільщина попрощалася з 38-річним Героєм, у якого залишилися дружина та двоє дітей (ФОТО)