Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Третя світова? Росія завдала ракетного удару по Польщі

15 листопада 2022 року відбувся черговий багатогодинний масований обстріл збройними силами російської федерації всієї території України та її критичної інфраструктури. Є інформація і про обстріл сусідньої Польщі.

О 15:40 в районі села Пшеводув Грубешівського повіту Люблінського воєводства впала ракета російського виробництва, внаслідок чого загинуло двоє громадян Республіки Польща”, – йдеться в повідомленні польського МЗС, опублікованому пізно ввечері у вівторок.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Варшава не має точної інформації, хто саме запустив ракету, яка впала на польську територію, та підтвердив, що вона російського виробництва.

“Розслідування буде союзницьким. На даний момент у нас немає доказів того, хто випустив ракету. Це була ракета російського виробництва, але розслідування триває”, – поінформував Дуда.

Президент Польщі мав розмови з кількома лідерами, зокрема, президентом України Володимиром Зеленським.

Дуда висловив співчуття сім’ям двох громадян, які загинули внаслідок вибуху. Зазначив, що НАТО залишається у стані підвищеної готовності у зв’язку з вибухом на території Польщі.

«Ми посилили боєздатність польських збройних сил, у тому числі протиповітряну оборону. Наші літаки підтримуватимуть літаки союзників. Ми діємо спокійно і виважено», – зауважив.

Посол Польщі у Північноатлантичному альянсі візьме участь у засіданні ради НАТО у середу у штаб-квартирі організації.

«Є велика ймовірність, що посол звернеться по активацію ст. 4, тобто союзницькі консультації», – сказав президент Дуда.

Згідно зі статтею 4 установчого договору НАТО, члени можуть порушити будь-яке питання, яке викликає занепокоєння, особливо пов’язане з безпекою будь-якої країни-члена.

У той час, як стаття 5 Північноатлантичного договору передбачає, що напад на одного учасника НАТО є нападом на НАТО в цілому і викликає відповідь усіх членів Альянсу.

Уряд Республіки Польща розпочав позачергове засідання на тлі повідомлень про масований удар російськими ракетами по Україні, а також про вибух у польському селі неподалік українського кордону.

Міністр оборони України Олексій Резніков прокоментував ракетний удар по території Польщі попередженнями з боку Києва про важливість закритого неба від російських обстрілів та наголосив на необхідності ухвалення важливих рішень.

“Польща. Це не самовтілюване пророцтво. Це реальність, про яку ми попереджали. Ми просили закрити небо, бо небо не має кордонів. Не для російських некерованих ракет. Не через ту загрозу, яку вони несуть для наших сусідів по ЄС і НАТО. Рукавички зняті. Час вигравати”, – написав він у твіттері в ніч проти середи.

А тим часом у рф все заперечують, прокоментували падіння російської ракети на територію Польщі як «навмисна провокація».

«Жодних ударів по цілях поблизу українсько-польського державного кордону російськими засобами ураження не було. Опубліковані за гарячими слідами польськими ЗМІ з місця події в населеному пункті Пшеводув уламки не мають жодного стосунку до російських засобів ураження», – заявили у рф.

У Тернополі п’яний водій порвав протокол поліцейських

“Росіяни показали морок власного світосприйняття”. У Тернополі відновили електро- і водопостачання