Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Школяр з Тернополя єдиний з України змагався у складанні кубика Рубика у Швеції (ФОТО)

Школяр з Тернополя Климент Дячун зайняв 8 місце на чемпіонаті зі швидкісного складання кубика Рубика у Швеції. У змаганнях взяли участь 200 учасників із 17 країн світу. Хлопець розповів, що він був єдиним учасником чемпіонату від України.

Климент каже, навчається в одинадцятому класі Класичної гімназії Тернополя. Спідкубінгом захопився під час карантину. Займається ним два з половиною роки, пише Суспільне.

“Я сидів в ютубі і побачив як колишній чемпіон світу, австралієць, збирає кубик Рубика за 5 секунд, і я тоді не уявляв, як взагалі можливо так швидко збирати. Я вирішив в інтернеті прочитати про професійний метод збирання кубика Рубика. Так і почав вчитися. І уже через рік часу я зміг добитися першого успішного результату – 9 секунд і 25 сотих мілісекунди”.

Климент Дячун з однокласниками

Климент Дячун з однокласниками. Суспільне / Любов Гадомська

Школяр займається спідкубінгом два з половиною роки.

“Скласти кубик можна за чотири етапи. Перший – треба зібрати білий хрест. Але при цьому він повністю правильний. Тобто, червоний елемент співпадає з червоним тентом. І так само біло-синій співпадає з синім тентом. Оранжевий з оранжевим і біло-зелений із зеленим. Перше завдання – зібрати чотири пари, тобто перші два шари кубика. Потім потрібно зробити, так, щоб верх був повністю жовтий. Для цього існує 56 алгоритмів і 56 різних випадків. І ми повинні підібрати правильний алгоритм”.

Однокласниця Климента Вікторія Білик каже, зібрати кубика їй складно.

“Я намагалася, я пробувала, але мені не виходило. Я дуже вражена, як мій однокласник так швидко може скласти кубик. Я захоплена і дуже рада за нього, що він посів 8 місце. Бажаю йому, щоб він ще зайняв перше”.

Климент Дячун та Вікторія Білик

Климент Дячун та Вікторія Білик. Суспільне / Любов Гадомська

Для того, аби швидко зібрати кубик Рубика, потрібні практичні навички, – каже Климент Дячун.

“По-перше, потрібно мати хорошу спритність рук, щоб отак все виконувати, а друге – хороше розпізнавання алгоритмів та орієнтування в них”.

Щоб досягти бажаного результату, хлопець займається спідкубінгом не менше двох годин на день. Каже, щоб показати, чого досяг, вирішив взяти участь у чемпіонаті у Швеції.

“Брало участь приблизно 200 людей. Ці змагання були інтернаціональні. Мій середній час із 5-ти був 8,92 секунди. А якщо брати одиничну найкращу спробу – то 7,56 секунди”.

Оксана Бойцун директорка класичної гімназії. Вона викладає математичні предмети у класі, де навчається Климент Дячун.

“Климент у нас є чемпіон з тенісу, і дитина, яка неодноразово займає призові місця на олімпіадах з німецької мови. В нього дуже високий рівень знань з німецької мови. Він добре знає і математику. А його любов до кубика Рубика ми спостерігаємо навіть на уроках, тому що це невід’ємний його атрибут. Він його приносить акуратно складений в коробочці. Звідти так розкішно виймає і потім його складає. Ну і, звичайно, залучає до цього своїх однокласників і викликає зацікавленість у вчителів”.

Оксана Бойцун

Оксана Бойцун. Суспільне / Любов Гадомська

Кубик Рубика винайшов угорський скульптор і викладач архітектури Ерне Рубик у 80-х роках минулого століття.

Притула пояснив, чому закуплені “Спартани” такі дорогі

Війна забрала і другу дитину…: на Тернопільщині родина ховає другого сина