Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Тернопіль готується до блекауту: подробиці про відключення світла, зупинку котелень та закупівлю генераторів

У Тернополі 29 листопада відбулася нарада із головами правління ОСББ. Там обговорили, як відбувається споживання електроенергії і відключення світла, принцип роботи котелень та нарахування у платіжках цього місяця. Розповіли про закупівлю генераторів. Також учасників проінформували як діяти у разі блекауту.

Про це пише “Файне місто”.

Як зазначив міський голова Сергій Надал, від того, наскільки злагоджено ми зможемо разом працювати, залежить доля мешканців кожного конкретного будинку і цілого міста.

1. Електроенергія

Як пояснив мер, норма споживання електроенергії містом у звичайний мирний час – це потужність орієнтовно 90 мегават за 1 годину. Станом на 28 листопада ліміт для Тернополя встановлений на рівні 44 мегавати. Це менше у майже 2 рази. З 90 мегават 30 споживають об’єкти критичної інфраструктури — ті, яким відключати не можна. Це каналізаційно-насосні станції, водозабірні станції, котельні, пологові будинки, тролейбусне депо та інші об’єкти критичної інфраструктури, без яких місто “зупиниться”. Тобто цих 30 мегават мають бути у будь-якому випадку. В результаті на все місто залишається 14 мегават замість 60, які були раніше.

В нас є ряд об’єктів, зокрема будинків,які знаходяться на одній лінії з об’єктами критичної інфраструктури. Вони “мають щастя від Бога”. Тобто ті, хто з ними на одній лінії, також мають світло. На жаль, є така система, – додав Сергій Надал.

Чому не вимикають вуличне освітлення та у парках

Щодо об’їзної дороги Тернополя. Як зазначив міський голова, по-перше, це траса міжнародного значення, яка має спальні райони, по-друге, нею перевозять спеціальні вантажі, яким необхідне освітлення, по-третє, там наскільки енергоощадні подачі електроенергії, які споживають менше, ніж будь-який будинок.

Те ж стосується парків. Там залишили світло на тих місцях, якими люди ходять з роботи чи навчання додому. Це парк Національного відродження, гідропарк “Сопільче” та парк Шевченка.

Критичною є проблема з окремим об’єктами господарювання, які не розуміють питання відключення електроенергії: вивіски, рекламні щити, прилавки тощо. З 29 листопада працівники поліції та обленерго відключатимуть їх від електроенергії у разі невиконання вимог.

На жаль, є будинки без електроенергії. Люди, зрозумійте, що незважаючи на це все, у нас є вода, працює каналізація, подається тепло. По мірі можливості буде максимально розділена подача світла до будинків, – наголосив Сергій Надал.

Фото: Файне місто

Відключення світла будуть тривалішими

Головний інженер міського РЕМу Володимир Почмій зазначив, що кількість затверджених мегават на годину може змінюватися. Тобто , якщо однієї години це становило 44 мегават за годину, то іншої – 38.

Відключення будуть збільшуватися, щоб уникнути повного блекауту у місті, як це було нещодавно. Графіки погодинних вимкнень не діють, бо зараз застосовуються аварійні вимкнення. Ми повинні тримати той рівень, тобто 38 мегават, як над дали з “Укренерго”. Неможливо поїхати до кожного кафе чи реклами, де світиться реклама чи інше, адже треба миттєво зняти навантаження, яке є на певний момент. Це відключається централізовано з пульта обленерго, – зауважив Володимир Почмій.

Всі голови ОСББ можуть у своєму будинку встановити певні правила, коли не користуватися електроенергією. Але, якщо звичайні люди ходитимуть і відключатимуть світло у всьому будинку, це призведе до загибелі людей, додав головний інженер. Тому міський голова наголосив, що відключатимуть світло ті, які роблять це професійно.

У нас була проблема із масивом “Сонячним”. Проблема в тому, що електромережі старі і через відключення/включення сталася поломка. Ми фактично пів дня проводили ремонт, – додав мер Тернополя.

Інформацію щодо вимкнень надсилатимуть у групах з головами ОСББ, а суттєві зміни публікуватимуть також у соцмережах офіційних сторінок міського голови чи обленерго.

Садочки підключатимуть до генераторів через 2 тижні

Вони відключають у певному напрямку по лінії. Всі об’єкти, які там є: чи це садочок, чи освітлення пішохідного переходу, чи вуличне освітлення — воно відключається. Для того, щоб садочки працювали у повноцінному режимі, ми вже проплатили авансовий платіж, щоб придбати генератори. Спочатку їх підключать до 15 чергових садочків, пізніше – до решти 30, які працюють сьогодні. Але це буде протягом двох тижнів, адже генераторів просто нема в Україні. По-перше, казначейство довго проплачує ці речі, а по-друге, їх дуже довго везуть до нас, – підкреслив Сергій Надал.

Фото ілюстративне

2. Опалення

Головний інженер КП “Тернопільміськтеплокомуненерго” Віталій Горбанюк пояснив роботу індивідуальних теплових пунктів у Тернополі.

В нас нормативна документація вимагає підключення ІТП без обхідної лінії, які в нас зараз влаштовані. Це передбачено державними нормами. Тому ті будинки, які будувалися по всіх правилах, адже не сподівалися, що буде війна. Ми стикнулися з такою ситуацією, що якщо немає світла, то ІТП не працює. Через це було прийнято рішення зробити переклики і відновити стару схему подачі. Тобто будинки підключені паралельно, якщо все налагоджено, ви знову перейдете індивідуальний тепловий пункт і він буде функціонувати з обліком, – зазначив головний інженер.

За словами Віталія Горбанюка, на сьогоднішній день залишилися 10 будинків, які не мають перетинок і там до кінця тижня планують виконати ці роботи.

Якщо вас обслуговує підприємство “Сонячний”, то вони ще не встигли до кінця провести всі роботи у всіх будинках. З дня на день в цих будинках також відновиться теплопостачання напряму без регулювальника, що обходить ІТП, – додав інженер

Фото: мережа Інтернет

Як відбуватиметься нарахування

Опалення жителям будинків, які отримували постачання тепла від ІТП і мають лічильники, нарахування буде поводитися по них з того дня, коли перевали вас на пряме включення до котельні. Всі зупинки, що стосувалися роботи ІТП, зафіксовані приладом обліку. Відповідно, якщо у вас не було електроенергії в будинку, індивідуально тепловий пункт не працював, теплова енергія по тому лічильнику не рахувалася. Тому і оплата буде менша, зазначив Віталій Горбанюк.

Нарахування будуть проводитися по середньому споживанню цього лічильника. Ми візьмемо дані за листопад, подивимось, як ви споживали до 22 чи 25 числа (доколи вас відключили), вичислимо середнє споживання і за ті кілька днів нарахуємо суму. Це не буде по нормі, а буде по споживанню – це буде менше, – додав інженер.

З 1 грудня комунальники переходять на нарахування по теплових лічильниках згідно норми.

Фото ілюстративне// Джерело: Уніан

Щодо зупинок котелень

Якщо в певному мікрорайоні котельні зупинилися навіть на кілька хвилин, комунальники фіксують роботу цієї котельні і нарахування проводиться тільки за фактичний час її роботи. Якщо котельня не працювала 2–3 години, то нарахувань за цей час не буде.

Наразі проблема є в трьох 14-повеохових та 16-поверхових будинках. Вони розташовані на вулицях Вишневецького, Лучаківського і на 15 Квітня.

Щоб отримати тепло, всередині будівлі є насоси. Без електроенергії вони не працюють. На сьогоднішній день ми порахували, які генератори потрібні на ці будинки і у критичних ситуаціях їх будуть застосовувати.
14-поверховий будинок на 15 Квітня є в найкращій ситуації. Ми провели експеримент у цьому будинку, який знаходиться трішки нижче по рівнях інших будинків. Там ми підняли тиск і циркуляція спрацювала – тепло пішло. Можливо, цей будинок працюватиме без додаткових генерацій, а на 2 інших таки необхідно встановлювати додаткові генератори, адже вони можуть не отримати тепла та холодної води, – зауважив Віталій Горбанюк.

Що буде у випадку блекауту

На випадок повного блекауту у Тернополі працівники КП “Тернопільміськтеплокомуненерго” проводять роботи щодо швидкого підключення генераторів. Вони будуть декілька годин підключатися до них та давати можливість подавати тепло в ті будинки, де є індивідуальні теплові пункти.

У разі блекауту головам ОСББ треба буде контролювати температуру у будинку, щоб уникнути замерзання.

Якщо у разі блекауту температура в будинку наближається до 0 градусів, голови ОСББ в першу чергу повинні усунути всі протяги у будинку, щоб не довести його до замерзання. Найшвидше замерзання відбувається на протягах. Треба, щоб були закриті всі дахи, підвали, щоб не було розбитих вікон – все зробити так, щоб не було протягів, адже він впливає на замерзання всіх трубопроводів. Також на вході в будинок має бути закрита вся арматура. Якщо вона буде відкрита, ви воду з будинку ніколи не злиєте, адже з теплової мережі постійно буде підходити вода. Якщо вода зійде з котельні, буде неможливо опалювати навіть об’єкти критичної інфраструктури, – наголосив Віталій Горбанюк.

Під час сильних морозів воду з труб зливатмуть.

Є будинки з верхньою розводкою і в яких трубопроводи йдуть на горище. Тому друге – це необхідно контролювати температуру на верхніх поверхах. Якщо вона приближається до 0 градусів, тоді необхідно злити воду з батарей та труб з 6арячаю і холодною водою. Це потрібно для того, щоб зберегти систему, бо якщо ми цього не зробимо, система вийде з ладу, а робити її дуже важко і дорого, – зазначив головний інженер.

Людей закликали не робити цього самостійно, це буде вважатися диверсією. Спочатку головам ОСББ треба дочекатися вказівки від штабу, в якій детально пояснять план дій. Інакше можна буде накрити систему водопостачання.

Якщо у будинку погано закріплена арматура, людей просять підготувати ущільнюючі прокладки і глухі шайби, щоб була можливість відключити додатковою запірну арматуру.

При злитті води обов’язково потрібно відкрити розповітрюючі крани, які є на горищі, для того, щоб не залишалася “висяча вода”, щоб вона не замерзла і не розтиснула труби.

47000 грн пропало у жителя Тернопільщини: що сталося

30 листопада на Тернопільщині діє стабілізаційний графік погодинних вимкнень електроенергії