Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Сергій Токарєв з Roosh розповів, як збільшити кількість жінок в українському IT

Сергій Токарєв, ІТ-підприємець

Наразі жінки складають приблизно 25% від всіх українських айтівців. Серед керівництва ІТ-компаній – приблизно третина. Однак цього все ще замало. Потрібно збільшувати кількість жінок в українському ІТ. Досягнути цього можна через розвиток освітніх ініціатив, розповідає у своїй колонці для УП.Життя ІТ-підприємець, Founding Partner Roosh, інвестор Reface Сергій Токарєв

За його словами, багато дівчат досі побоюються починати свою кар’єру в ІТ-індустрії, адже вони постійно стикаються з стереотипами, що це нібито «чоловіча» професія. Наприклад, часто жінкам кажуть, мовляв, вони прийшли шукати чоловіка в ІТ або можуть стати лише HR чи QA-тестувальницями.

Багатьох це відлякує. Через це індустрія втрачає майбутніх цінних кадрів. І це попри те, що наразі ІТ-сфера потерпає від дефіциту спеціалістів: зокрема, у сферах data science, AI, ML та cybersecurity.

Щоб вирішити цю проблему, потрібно створювати тематичні клуби та спільноти, розповідає Сергій Токарєв. Так кожна дівчина, яка зацікавлена в ІТ, побачить рольові моделі у цій професії та зможе звернутись за порадою і підтримкою до своїх однодумиць.

Так, наприклад, щоб надихнути дівчат на кар’єру в STEM-сфері, громадська організація STEM is FEM запустила ініціативу «Наука – це вона». У рамках проєкту учасниці могли ознайомитись з професійним шляхом 12 українських науковиць. Зокрема, обличчями проєкту стали і жінки-айтішниці: Ольга Перевозчикова, яка була дотичною до створення державних стандартів з програмування в України, а також програмістка Катерина Ющенко, що створила формальну мову адресного програмування.

Окрім того, STEM is FEM дозволяє дівчатам ще й на практиці заглибитись у сферу ІТ. Цього року ініціатива у партнерстві зі швейцарською організацією Empowerment Lab та за підтримки Oracle запустила безкоштовні ІТ-курси для дівчат 12-16 років. Для учасниць доступні такі модулі, як: Data-driven web app, App prototyping та Machine Learning. Викладають на курсах жінки-айтішниці.

Після того, як школярка вже обрала, яка сфера ІТ їй цікавіша, в гру мають вступити виші, впевнений Сергій Токарєв. Ось, наприклад, SET University, який цього літа запустив курс з кібербезпеки для підлітків, побачив, що 30% від всіх учасників складають дівчата. Тобто попит на ІТ серед жіночої статі – потрібно їх лише підтримувати та мотивувати. Тому згодом університет планує відкрити стипендіальні програми для дівчат.

Також потрібно підтримувати дівчат і під час побудови кар’єри. Один із інструментів – це формування професійних спільнот, як-от AI HOUSE. Ця ініціатива об’єднує між собою українських та закордонних AI- та ML-фахівців і організовує для них навчання. Наразі жінки складають приблизно 25% від всієї спільноти, але організатори сподіваються, що невдозі до них доєднається більше фахівчинь.

Таким чином, розвиваючи освітні можливості для дівчат та жінок, їх відсоток у професії може значно зрости. Як результат: зменшиться гендерна нерівність, дефіцит кваліфікованих кадрів та зростуть прибутки ІТ-компаній і рівень української економіки в цілому, резюмує Сергій Токарєв.

Валерій був дуже щирим і світлим… На Шумщині попрощалися з Героєм (ФОТО)

Бабине літо повертається на Тернопільщину?