Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Свічки військовим — від волонтерів зі Скалатського замку

У Скалатському замку виготовляють воскові свічки у бляшанках для військових. Наближається зима — нашим захисникам потрібно зігрітися в окопах, приготувати їжу чи підсушити одяг. Якщо нема під руками буржуйки, газового пальника чи іншого пристрою, то бодай зігріє свічка.

Минулих вихідних за дві з половиною години працівниця замку та волонтерки БФ «Скалат — громада добра» зробили 134 свічки у бляшанках. Горить така свічка в середньому 1,5 год. Понад сотня свічок може давати світло й тепло упродовж 200 годин, – пише “НОВА…”.

— До Дня туризму ми провели для школярів на території замку майстер-клас із виготовлення свічок для військових. Такі свічки у бляшанках добре мати нині кожній родині, бо попереду — холодна пора, хтозна-що буде з газом і електрикою, — каже науковиця Скалатського замку Юлія Смоляк. — Мешканці громади приносять у БФ «Скалат — громада добра» бляшанки, віск із церков. Робити свічки нескладно. Спершу потрібно промити бляшанки, висушити, бажано зняти етикетки. Нарізати смужками гофрований картон — трошки меншої висоти, ніж банки. Скрутити картон равликом і поставити всередину в посудину, доповнити шматочками, щоб все було щільно. Ґніт робимо теж із картону. Розтоплений віск (щоб не кипів) заливаємо у бляшанку по ґніту, аби папір провощився. Не наповнюємо до краю, даємо вистигнути. Згодом ще трошки доливаємо, щоб була потрібна висота. З парафінових свічок швидше застигає, а з воскових — довше. За дві з половиною години ми виготовили 134 свічки, використали понад десять кілограмів воску. Порахували, що якщо палити по одній безперервно — вистачить на вісім днів. Буде трошки тепла військовим! Окопні свічки потрібні на передовій. Захисники просять нас і далі виготовляти. Військові беруть по свічці в кишеню — зігріваються при потребі. Кожна свічка — це ще й тепло наших сердець для захисників.

Рідні просять молитви: військовий з Чортківщини уже місяць перебуває у комі (ФОТО)

На Тернопільщині встановили величезний герб України