Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

НБУ очолив уже третій уродженець Тернопільщини

Андрій Пишний.

Верховна Рада України за поданням Президента України Володимира Зеленського 7 жовтня 2022 року призначила Андрія Пишного на посаду Голови Національного банку України. Це вже третій уродженець Тернопільщини, якому довірили контроль за банківською системою. Родом він із села Доброводи Збаразької громади, зростав у Чернівцях. Раніше посаду голови НБУ обіймали наші земляки – Степан Кубів (із села Мшанець на Зборівщині) та Яків Смолій (із села Вербовець на Лановеччині). Має стосунок до Тернополя ще один колишній головний банкір країни Віктор Ющенко – навчався у нашому фінансовому виші. Андрій Пишний – 12-ий голова НБУ.

Андрій Пишний закінчив юридичний факультет Чернівецького університету, де після навчання певний час викладав на кафедрі конституційного, адміністративного та фінансового права.

Паралельно займався юриспруденцією – спочатку у власній фірмі, а потім спільно з Арсенієм Яценюком у фірмі “Юрек-Ауді”. Банківську кар’єру він розпочав у 2000 році в “Ощадбанку” – очолив там юридичне управління. Вже згодом, просуваючись по кар’єрних сходах в “Ощадбанку”, паралельно отримав і банківську освіту – закінчив Українську академію банківської справи, – пише BBC.

Після приходу до влади Віктор Януковича, Андрій Пишний іде з “Ощадбанку” і повертається туди лише у 2014 році після президентських виборів, на яких виграє Петро Порошенко. З того часу в державному банку починаються кардинальні реформи.

Чотири роки поспіль “Ощадбанк” стає переможцем комплексного рейтингу “50 провідних банків України” за версією щорічного незалежного дослідження інформаційного агентства Financial Club. Саме під керівництвом Пишного цей банк активізував роботу з повернення проблемних кредитів та вийшов у прибуток.

Андрій Пишний є давнім політичним соратником Арсенія Яценюка. Вони разом у 2010 році зосереджуються на політичному проєкті “Фронт змін”. Партія бере участь як в президентських, так і в парламентських виборах. Але згодом стає відомо про переговори “Фронту змін” з партією “Батьківщина” щодо створення спільного списку кандидатів у народні депутати. У 2012 році ці політсили разом пішли на парламентські вибори. Андрій Пишний потрапив до Верховної Ради. Cтаd заступником керівника штабу “Батьківщини”, а в грудні 2012-uj – лідером “групи Яценюка” у фракції “Батьківщина” в Раді.

У 2014 році він знову повертається до “Ощадбанку”, обіймає посаду голови правління. Політикою вже не займається, а зосереджується на реформі банку. Донедавна Андрій тісно співпрацював з головою Офісу президента Андрієм Єрмаком в межах групи “Єрмака-Макфола”, яка розробляє пропозиції по санкціях.

Пишний також є ініціатором низки соціальних проєктів. Причетний до створення громадського об’єднання “Відчуй” – воно допомагає адаптації людей, які втратили слух або народилися з вадами слуху. Річ у тім, що сам він у 2009 році в результаті автокатастрофи частково втратив слух. Він сповідує філософію інклюзивного суспільства – суспільства без бар’єрів. Зокрема, за його керівництва “Ощадбанк” перший у Східній Європі відкрив відділення, адаптовані для людей з особливими потребами.

Як відомо із Ліга. Досьє, батько Андрія Пишного Григорій Андрійович  — заступник гендиректора турагентства «Черемош» в Чернівцях. Очолював лікувальний профілакторій для людей з алкогольною залежністю, був заступником голови правління машинобудівного заводу. Мати Світлана Андріївна — працювала в міському відділі міліції. Розлучилася з чоловіком, коли сину було 11 років. Отримала звання майора за кілька днів до смерті через онкозахворювання. Дружина Андрія Людмила  — викладач університету. Мають двох доньок  — Світлану і Дарину.

З полону звільнили випускницю Тернопільського медуніверситету, яка 5 місяців була у неволі

Поліція та СБУ перевіряли Почаївську Лавру: що сталося